Ευαγγελία Αϊβατζίδου: Αυξημένη η παραβατικότητα ανηλίκων στον Έβρο (audio)

Τον τριπλασιασμό του ποσοστού της παραβατικότητας ανηλίκων στην περιφέρεια ΑΜΘ, ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η γενική γραμματέας της Εταιρείας Προστασίας Ανήλικων Εφετείου Θράκης κ. Ευαγγελία Αϊβατζίδου.

Με αφορμή την έκδοση ευχαριστηρίου στους δωρητές που στηρίζουν την προσπάθεια τους, η κ Αϊβατζίδου παράθεσε στοιχεία για την δράση της Εταιρείας στην περιοχή τα τελευταία τριάντα πέντε περίπου χρόνια, με την ίδια να αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα στελέχη της.

Η ΕΠΑΘ δημιουργήθηκε με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας των ανηλίκων . Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπο την προεδρεία του εκάστοτε Εισαγγελέα Εφετών και με 7μελες ΔΣ διορισμένο από το Υπουργείο .

Στην περιοχή ευθύνης της ΕΠΑΘ που εκτείνεται από την Καβάλα μέχρι και τον Έβρο έχει στην επίβλεψη και την προστασία της 287 εγγεγραμμένα παιδιά που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα δεδομένου ότι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας κάτι που οδηγεί στην παραβατική συμπεριφορά.

Παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ορφανά αλλά και από οικογένειες εύπορες, καθόλα φυσιολογικές.

Παιδιά που εποπτεύονται από τα μέλη της εταιρείας, ώστε να μην υποπέσουν στην παραβατική συμπεριφορά αλλά και να επαναφέρουν κάποια άλλα, από μια παραβατική συμπεριφορά.

Παιδιά ανήλικα που έχουν υποπέσει σε παραπτώματα, ξεκινώντας  από μια παράβαση του ΚΟΚ, μια κλοπή, μέχρι και τα πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα και ηλικίες που ξεκινούν από τα 7  έτη που όμως σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ Αϊβατζίδου η πολιτεία ασχολείται μαζί τους εξωδικαστικά διότι εκ του νόμου τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν δικάζονται.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται κατακόρυφα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις .

«Δεν προλαβαίνουμε λόγω της πληθώρας των αιτήσεων να τις αξιολογήσουμε αλλά δεν έχουμε  και την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούμε» θα μας πει η κ Αϊβατζίδου για να προσθέσει ότι «η επιχορήγηση των 80.000 ευρώ ετησίως δεν αρκεί για την κάλυψη των μισθών των υπαλλήλων αλλά και των λειτουργικών εξόδων για τις ανάγκες των παιδιών» γι’ αυτό και συχνά ζητούν την συμπαράσταση  των πολιτών.

Από το 1988 που η ίδια παρέχει τις υπηρεσίες της στην ΕΠΑΘ ο όγκος των  παιδιών με παραβατικη συμπεριφορά στο δικαστήριο έχει τριπλασιασθεί. «Αν είχαμε 100 παιδιά, τώρα είναι τριακόσια» θα αναφέρει για να προσθέσει ότι «ο Έβρος καταλαμβάνει πάνω από το 50% των περιστατικών ανηλίκων παιδιών με παραβατικότητα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι είναι ένας φτωχός νομός διότι όπως  εξηγεί, η φτώχεια οδηγεί στην παραβατικότητα.»

Η πανδημία επηρέασε αρνητικά, αυξάνοντας τις ανάγκες των παιδιών αφού οι γονείς τους δεν έκαναν μεροκάματο για να τα συντηρήσουν.

Έργο της εταιρείας είναι να  απευθύνεται στα παιδιά   σε καθημερινή η εβδομαδιαία βάση ανάλογα με την περίπτωση, τους παρέχει  βοήθεια σε υλικά αγαθά είδη διατροφής, ρουχισμό, βιβλία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πληρωμή  ενοικίων και άλλων  λογαριασμών.

Επίσης παρακολουθούνται από κοινωνική λειτουργό που δυστυχώς είναι μια και μοναδική  για 300 περιπτώσεις γι’ αυτό και τα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο.

Λόγω των υγειονομικών απαγορεύσεων τα τελευταία δυο χρόνια περιορίζονται  στη διανομή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης στα παιδιά και τις οικογένειες τους, τα οποία προέρχονται από δωρεές  πολιτών, συμπληρώνοντας πως αν υπάρχει ενδιαφέρον από συνανθρώπους να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται  στο τηλέφωνο 25510 24089.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος