ΕΠΒΘ: Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών – «Ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο»

Ένα τραγικό περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης προστατευόμενων πουλιών και θηλαστικών στον Έβρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ). Το περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης ήταν τόσο σοβαρό που άμεσα ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζήτησε τη συνδρομή των δύο Ειδικών Μονάδων Ενίσχυσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του από την Κεντρική Μακεδονία και τη Ροδόπη.

Επί 10 ημέρες σαρώθηκε μία περιοχή περίπου 5 τ.χλμ μεταξύ Φερών και Αρδανίου και εντοπίστηκαν 47 νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, αλεπούδες και σκύλοι. Μάλιστα την τελευταία ημέρα παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας Ασπροπάρης, ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη και αυστηρά προστατευόμενος στην Ελλάδα, ο οποίος κινδύνευε να δηλητηριαστεί και αυτός αν δεν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό και δεν είχαν περισυλλεγεί τα δηλητηριασμένα δολώματα από τις ΕΜΑΔΔ.

ΕΠΒΘ: Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών – «Ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο»

Σύμφωνα με την ΕΠΒΘ  «η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης δηλητηριασμένου δολώματος στη φύση,»  ενώ  καλεί τους πολίτες  εάν έχουν  υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο να μην το αγγίζουν και να επικοινωνούν άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκονται  σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος