Ένωση Τυφλών Θράκης: Εργαλείο ανεξαρτησίας το Λευκό Μπαστούνι – Ανάγκη για ευαισθητοποίηση πολιτείας και κοινωνίας

Εργαλείο χειραφέτησης και ανεξαρτησίας χαρακτήρισε το Λευκό Μπαστούνι που χρησιμοποιείται από τα άτομα με αναπηρία όρασης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ένωσης Τυφλών Θράκης, Ερσίν Μποζ και ο εκπρόσωπός της στον Έβρο, Σταύρος Κουδουμάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, με αφορμή την καθιέρωση της 15ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα αφιερωμένη στο Λευκό Μπαστούνι.

«Το μήνυμα μας για την ημέρα αυτή είναι διαχρονικό. Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Αν και υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζεται περαιτέρω μέριμνα από την πολιτεία και περισσότερη ενσυναίσθηση και ευαισθητοποίηση από την κοινωνία» τόνισε ο κ. Μποζ.

Η κακή κατάσταση που βρίσκονται πεζοδρόμια και κυρίως εκτός κεντρικών σημείων σε πόλεις της Θράκης, η ανυπαρξία ηχητικών σημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες, οι «προβληματικοί» διάδρομοι όδευσης που είναι διάσπαρτοι και συχνά επάνω τους τοποθετούνται εμπορεύματα, αντικείμενα, τραπεζοκαθίσματα αλλά χρησιμοποιούνται και ως σημεία στάθμευσης οχημάτων όπως ποδήλατα ή πατίνια, εντείνουν τη δυσκολία μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία όρασης, ανέφεραν ο κ. Μποζ και ο κ. Κουδουμάκης.

Αυτό που τόνισαν είναι ότι από την πλευρά της η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την παροχή εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού προς τα άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να εκπαιδεύονται στη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού, στην επιβολή της υποχρέωσης επέκτασης αναγραφής ενημερωτικών πινακίδων αλλά και τιμοκαταλόγων σε καταστήματα εστίασης με το σύστημα Braille. Από τους συμπολίτες τους ζήτησαν να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, να μην «κλείνουν» διαβάσεις πεζών και διαδρόμους όδευσης τυφλών αλλά και να μην εμποδίζεται η διέλευση τους από τραπεζοκαθίσματα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για να μπορούμε να κινηθούμε εύκολα και ελευθέρα όπως όλοι» υπογράμμισε ο κ. Κουδουμάκης.

Το Παράρτημα της Ένωσης Τυφλών Θράκης με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας διοργανώνει μαθήματα διδασκαλίας γραφής Braille σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ενημερωτικές βιωματικές δράσεις σε σχολεία της περιοχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος