Ελαφοχώρι – Διδυμοτείχου: 100 χρόνια παρουσίας σε μια έκθεση

Χίλιες διακόσιες φωτογραφίες εκτίθενται στην έκθεση που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο Διδυμότειχο με θέμα: «Ένα ταξίδι στο χρόνο – ΕΛΑΦΟΧΩΡΙ 1922 – 2022».

Ελαφοχώρι – Διδυμοτείχου: 100 χρόνια παρουσίας σε μια έκθεσηΗ διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που ανέλαβε να πραγματοποιήσει την έκθεση, Ευαγγέλια Κοσμαδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε ότι οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την ζωή των κατοίκων προσφύγων που ήρθαν στην περιοχή με την ανταλλαγή πληθυσμού.

Σαράντα έξι (46) οικογένειες παραχώρησαν τα ενθύμια τους για το σκοπό αυτό ώστε να μάθει ο κόσμος κάθε έκφανση της ζωής ενός προσφυγικού χωριού και πως αυτή εξελίσσονταν. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και για άλλα προσφυγικά χωριά.

Στην έκθεση αποτυπώνονται τα γλέντια, οι χοροί, οι γάμοι, η ζωή στο στρατό, γενικά η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων. Το υλικό της έκθεσης είχε προβληθεί στο Αντάμωμα Ελαφοχωριτών τον Αύγουστο 2022 και στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων το Σεπτέμβριο 2022 στην Αλεξανδρούπολη, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση του κοινού.

Λόγω του ενδιαφέροντος των διευθύνσεων των σχολείων που συνέδραμαν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και στο Διδυμότειχο.

Το γεγονός ότι η υπηρεσία απέκτησε την απαραίτητη τεχνογνωσία για την διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων και με γνώμονα το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης μέσω τέτοιων δράσεων θα είναι διατεθειμένη να συνδράμει σε περιορισμένο αριθμό  φορέων που θα εκφράσουν ανάλογη επιθυμία.

Ελαφοχώρι – Διδυμοτείχου: 100 χρόνια παρουσίας σε μια έκθεσηΝα σημειωθεί ότι τόσο η κ. Κοσμαδάκη όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜ Θ  σε θέματα Τουρισμού, Θανάσης Τσώνης, κατάγονται από το Ελαφοχωρι.

Η έκθεση  υλοποιείται  με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου, του Δήμου Διδυμοτείχου, των Δημοτικών Σχολείων Διδυμοτείχου (1ου, 2ου, 4ου, 5ου), καθώς επίσης και τη συμμετοχή του συλλόγου Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες γνώση και δράση». Θα φιλοξενείται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερώτριας της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου  έως τις 28 Ιανουαρίου 2023 με ώρες λειτουργίας από 9:00 έως 14:00.

Ακούστε τις δηλώσεις: Ευαγγέλια Κοσμαδάκη, διευθύντρια του τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος