Εκδηλώσεις του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης

Διήμερο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών , διοργανώνει την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου το Συμβουλευτικό Κέντρο υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τις θυγατέρες της Πηνελόπης-Τμήμα Ευρυδίκη D 427, το Europe Direct AΜΘ, και την Ένωση γυναικών Ελλάδας (παράρτημα Αλεξανδρούπολης).

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι φορείς που συμμετέχουν στις δράσεις, αναφέρθηκαν στο φαινόμενο της έμφυλης βίας τόνισαν την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της , ενώ παράλληλα έστειλαν μήνυμα πως πρέπει να σταματήσουμε να την αντιμετωπίζουμε σιωπηρά και ενοχικά ως ένα θέμα ταμπού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το 2013 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα συνολικά διαχειρίστηκε περισσότερες από 800 περιπτώσεις γυναικών –Θυμάτων Βίας ,ενώ πραγματοποίησε 544 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Από 01/01/2022 έως και σήμερα κλήθηκε και διαχειρίστηκε συνολικά εννέα (99) περιπτώσεις (πρόκειται για γυναίκες –θύματα βίας η και πολλών διακρίσεων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής που απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο Συμβουλευτικό Κέντρο), ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε συνολικά σαράντα μια (41) εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την έμφυλη βία.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού, Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Βουρδόλης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Συμβουλευτικό Κέντρο υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις με την συνέργεια φορέων οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα θέματα.

«Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει διαχρονικό χαρακτήρα και παρίσταται ποιο επίκαιρο από ποτέ,» ανέφερε από την πλευρά της η νομική Σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου κ. Ιωαννίδου Στόγιου Σωτηρία υποστηρίζοντας πως «το Συμβουλευτικό Κέντρο εδώ και εννιά χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.»

«Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα θέματα της βίας κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν ένα μοτίβο το οποίο απορρέει πολλές φορές από έμφυλα στερεότυπα γεγονός το οποίο και πρέπει να σταματήσει,» είπε η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης κ. Μπίτιου Σταυρούλα και τόνισε πως «συνήθως τα θέματα της βίας κατά των γυναικών δεν εμφανίζονται σαν ένα δομικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα της κοινωνίας ,αλλά σαν ιδιωτικές υποθέσεις που αφορούν τον οίκο και όχι την κοινωνία.»

« Η βία δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που διευρύνεται τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό άλλωστε από τον Σεπτέμβριο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία ως ένας νέος τομέας της εγκληματικότητας στο δίκαιο της Ευρώπης,» είπε η κ. Δουργιδένη Δήμητρα στελεχος πληροφορικής της Europe Direct ΑΜΘ.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ισότητα των φύλων όταν το επαίσχυντο φαινόμενο της βίας και ιδιαίτερα κατά των γυναικών βρίσκεται στην καθημερινότητα μας,» είπε η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας παράρτημα Αλεξανδρούπολης κ. Παρδαλίδου Παναγιώτα και υπογράμμισε πως «η 25η Νοεμβρίου είναι εδώ κάθε χρόνο για να μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του βίαιου αυτού φαινομένου.»

Οι εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7.15μμ στο Δημοτικό θέατρο οι Θυγατέρες της Πηνελόπης και το Europe Direct ΑΜΘ διοργανώνον εκδήλωση με θέμα «Όταν τα ΜΜΕ μιλούν για τις Γυναικοκτονίες,». Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Ενωση Γυναικών –Ελλάδας παράρτημα Αλεξανδρούπολης στις 7μμ στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «έμφυλη βια στο ρεμπέτικο τραγούδι.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος