Μέρα μνήμης η 6η Απρίλιου, αφού σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια από την ολοκλήρωση του δράματος των θηριωδών παθών που βίωσε ο Ελληνισμός της Θράκης και εκτυλίχθηκαν στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.
Η Ένωση Πολιτιστικών φορέων Έβρου με πρωτοβουλία της διοργανώνει τα τελευταία 9 χρόνια επετειακές εκδηλώσεις μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης με διπλό σκοπό. Αφενός όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, “για την απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπερ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της Ενιαίας Θράκης που βίωσαν διώξεις εκτοπισμούς, βασανισμούς, μαρτυρία και θανατώσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και αφετέρου με σκοπό την ευρεία ανάδειξη της ιστορικά αποδεδειγμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας, η οποία αναγνωρίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή με σχετικό νομοθέτημα την 7η Ιουλίου 2022“.
“Η μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας που υπήρξαν θύματα των τραγικών εκείνων στιγμών της ιστορίας μας”, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, “αποκαθίσταται με την ανέγερση Μεγαλοπρεπούς Μνημείου Θρακικού Ελληνισμού στην Αλεξανδρούπολη“.
Για το σκοπό αυτό η ΕΠΟΦΕ με την συνδρομή των κατά τόπους Δήμων Ορεστιάδας Διδυμοτείχου και Σουφλιου, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τις ευλογίες των δυο Μητροπόλεων Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις μνήμης την ερχομένη Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου στις 10.30 το πρωί ως εξής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ~ Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ~ Μνημείο Τιμής & Μνήμης των Θρακών προσφύγων
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ~ Ηρώον
ΣΟΥΦΛΙ ~ Ηρώον
Θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ο αιώνα. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς και τους συλλόγους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος