Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της μάχης στη θέση Κουρί στα Λάβαρα Σουφλίου

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος Αυστραλίας και πολιτιστικών φορέων της περιοχής ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την γιορτή Του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων.

Σύμφωνα με την Ιστορία στις 2 Μάϊου 1821, ημέρα Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου οι κάτοικοι παγίδευσαν τον πολυάριθμο Τουρκικό στρατό, που κινούνταν προς την ηπειρωτική Ελλάδα για να καταπνίξει την επανάσταση στο δάσος “ΚΟΥΡΙ”.

Επί δύο ημέρες οι Τούρκοι πανικόβλητοι προσπαθούσαν να βγουν από το δάσος και όσοι γλίτωσαν πήγαν στο ορεινό χωριό Μαυροκκλήσι, του Δήμου Σουφλίου. Στη θέση «Κουρί» ακόμα βρίσκονται σπαθιά και καρυοφύλλια του ’21.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον  παλαιό ιερό ναό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια, που παρείχαν τα θεία, κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση «Κουρί» τον Μάιο του 1821.

Ακολούθησε λιτανεία της εικόνας και κατάθεσή στεφάνων στο Ηρώο του χωριού.

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της μάχης στη θέση Κουρί στα Λάβαρα ΣουφλίουΕκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της μάχης στη θέση Κουρί στα Λάβαρα Σουφλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος