Οι μετακινήσεις ευπαθών ειδών από τις «περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες και τις ζώνες επιτήρησης (των 10 Km) με σκοπό τη σφαγή των αμνοεριφίων στα πλησιέστερα σφαγεία της περιοχής τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται κατά τη μεταφορά των ζώων από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο σφαγείο», είναι στις προθέσεις των τοπικών κτηνιατρικών αρχών, σύμφωνα με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Όπως αναφέρει, η μεταβολή αυτή οφείλεται στην παρατεταμένη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες που το ζωϊκό τους κεφάλαιο έχει προσβληθεί από τη νόσο.
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι υπάρχει σχετική ύφεση κατά την τελευταία εβδομάδα ( χρονικό διάστημα 13/01/2025 – 22/01/2025), στην εξέλιξη της ευλογιάς ως προς την συχνότητα και τον αριθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Παράλληλα όμως τονίζει πως η μέχρι τώρα εικόνα που καταγράφεται «Δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις», με τη Σαμοθράκη, να συμπεριλαμβάνεται μόλις πρόσφατα στις περιοχές με εμφάνιση εστιών.
Για ακόμη μία φορά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής διευκρινίζει πως δεν μεταδίδεται η νόσος στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων και πως προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, κρέας κ.α.) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται τη συνηθισμένη θερμική επεξεργασία και προς τους πολίτες και κτηνοτρόφους συνίσταται να ακολουθήσουν πιστά τις σχετικές οδηγίες που δίνονται για τον περιορισμό διασποράς της νόσου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος