Στη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Διαμεσολάβησης στην Ορεστιάδα προσανατολίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης .Αυτό ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στον Έβρο, σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Φλωρίδης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 40η επέτειο λειτουργίας του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, που συνέπεσαν με την εορτή του προστάτη των νομικών, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.
Σε εκδηλώσεις που παραβρέθηκε στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα, ο κ Φλωρίδης ανέπτυξε το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει το Κέντρο αυτό, το οποίο όπως τόνισε θα επιλαμβάνεται των διασυνοριακών διαφορών και λόγω της θέσης του στην περιοχή.
Ήδη όπως είπε έχει συσταθεί στο Υπουργείο η Ειδική Γραμματεία Διαμεσολάβησης ενώ τώρα ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία του Κέντρου στην Ορεστιάδα και ότι πρόκειται για ένα μόνιμο θεσμό που θα αναδείξει και την περιοχή αλλά και τους νομικούς της .Το μόνο που απομένει είναι η εξεύρεση χρημάτων που και αυτό θα γίνει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά .
Σε επίσκεψη του στο δημαρχείο Ορεστιάδας, ο κ Φλωρίδης παρέδωσε στον δήμαρχο Διαμαντή Παπαδόπουλο το παραχωρητήριο χρήσης (χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και επ’ αόριστον), του Ειρηνοδικείου και της οικίας του Ειρηνοδίκη στον Δήμο της πόλης, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας, παραβρέθηκε σε εκδήλωση που παρέθεσε προς τιμήν του στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννολγου, για την συμβολή του στην δημιουργία περιφερειακής Έδρας Πρωτοδικείου Ορεστιάδας, στο Διδυμότειχο .
Στην κεντρική εκδήλωση για την 40η επέτειο ίδρυσης του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ο κ Φλωρίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στα δυο χρόνια θητείας του στο Υπουργείο, όπως η θεμελιώδης αλλαγή του Δικαστικού χάρτη της χώρας με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων , οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , στο Κληρονομικό Δίκαιο της χώρας , αλλά και στην δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Διαμεσολάβησης αφού όπως τόνισε «πιστεύουμε στον θεσμό της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών δια της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας.»
Στην ομιλία του ο κ Φλωριδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοξικότητα που υπάρχει στην πολιτική στην εποχή μας αλλά και στην προσπάθεια πολλών να απαξιώσουν τον τομέα της Δικαιοσύνης.
«Δεν αξίζει αυτή η επίθεση για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της τόνισε χαρακτηριστικά . Δεν είναι δυνατό να εμφανίζονται δημοσκοπήσεις που λένε ότι μόνο το 30% εμπιστεύεται την Δικαιοσύνη. Την εμπιστεύονται όλοι. Αυτή η τοξικότητα στην πολιτική που υπονομεύει τα πάντα, δημιουργεί ένα αίσθημα απαξίωσης στον κόσμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η δικαιοσύνη είναι ένα θεμέλιο το οποίο αν το χάσουμε χάνεται η δημοκρατία. Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη , των ανθρώπων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και τις όποιες υπερβολές της νομοθετικής εξουσίας»
Αργά το μεσημέρι ο κ. Φλωρίδης επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη όπου είδε από κοντά το οικόπεδο που παραχώρησε η Περιφέρεια ΑΜ -Θ στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την ανέγερση του νέου δικαστικού Μεγάρου το οποίο η πόλη δικαιούται όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το χρονικό αυτό διάστημα εκπονείται η σχετική μελέτη.
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαννάκα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος