Διδυμότειχο: “Θωρακίζεται” η αρχαία Πλωτινόπολη με απόφαση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Έργο ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου αποτελεί σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η κατασκευή στεγάστρου προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινοπολης με παράλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με διαδρομές περιήγησης και για ΑμΕΑ.

Διδυμότειχο: “Θωρακίζεται” η αρχαία Πλωτινόπολη με απόφαση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη
Πρόταση στεγάστρου προστασίας αρχαίων καταλοίπων

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη, ανέφερε για την Πλωτινόπολη, ότι «Πρόκειται για μία πόλη, που έχει αποδώσει ευρήματα, που αποδεικνύουν την ιστορική διαχρονία της Θράκης. Στόχος της επέμβασης είναι η διαμόρφωση ενός κελύφους που θα προφυλάσσει πλήρως τις αρχαιότητες από καιρικές συνθήκες και ανθρωπογενείς φθορές. Ο αρχαιολογικός χώρος θωρακίζεται, σε επίπεδο πυροπροστασίας και ενεργειακής αυτονομίας, ακολουθώντας σύγχρονες  διεθνείς  πρακτικές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η εμπειρία του επισκέπτη με έναν περίπατο ο οποίος  θα συνδέει τον αρχαιολογικό χώρο με το Μουσείο και τα άλλα μνημεία της πόλης».

Κατά τον σχεδιασμό των επεμβάσεων ελήφθησαν υπόψη η σημαντικότητα  του μνημείου, η αρμονική ένταξη του στεγάστρου στο φυσικό περιβάλλον, οι πορείες περιήγησης και η ενεργειακή αυτονομία του χώρου.

Διδυμότειχο: “Θωρακίζεται” η αρχαία Πλωτινόπολη με απόφαση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη
Πηγάδι και θάλαμος. Μοναδικό δείγμα υδραυλικής αρχιτεκτονικής

Για την ιστορία η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη τοποθετείται νοτιοανατολικά του Διδυμοτείχου στον οχυρό λόφο «Αγία Πέτρα». Ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) προς τιμήν της συζύγου του Πλωτίνης και έκτοτε αποτέλεσε οικονομικό και εκκλησιαστικό κέντρο, μέχρι και το Βυζάντιο. Το 1960, ο καθηγητής Γ. Μπακαλάκης, ταύτισε τη συγκεκριμένη θέση με την Πλωτινόπολη. Το 1965, τυχαία ήλθε στο φως η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Συστηματικές ανασκαφές στην Πλωτινόπολη, από το 1977, έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα οικοδομικό συγκρότημα, πιθανότατα πολυτελή κατοικία ή δημόσιο κτήριο, λουτρά με ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμημένο με περίτεχνα μοτίβα. Αποκαλύφθηκε, επίσης, πηγάδι, κτισμένο με λαξευμένους λίθους και θεμελιωμένο επί του βράχου. Η άντληση γίνονταν από πλαϊνό άνοιγμα, στο οποίο οδηγούσε καμαροσκέπαστος θάλαμος, με κάθοδο σε αυτόν, μέσω κλίμακας. Συνδέεται με γειτονικό θάλαμο, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τμήματα αγωγών. Θεωρείται ότι επρόκειτο για το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης. Στη ρωμαϊκή περίοδο ανήκει και αίθουσα με ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει υδάτινες παραστάσεις, με τον Έβρο ως νέο και την Πόλη ως γυναίκα, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και πασσαλότρυπες από κατασκευές της νεολιθικής περιόδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος