Δάσος Δαδιάς: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης βλάστησης – Παραμένουν τα σπάνια αρπακτικά

Τα πρώτα και ελπιδοφόρα σημάδια για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μετά από την καταστροφική φωτιά του 2023, καταγράφει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με μικρά πεύκα να έχουν φυτρώσει από σπόρους και βελανιδιές να παραβλαστάνουν από τις ρίζες τους.

Δάσος Δαδιάς: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης βλάστησης – Παραμένουν τα σπάνια αρπακτικά
Μία από τις τεχνητές φωλιά για Μαυρόγυπες που τοποθέτησε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, Φωτο: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, στα σπάνια αρπακτικά του Εθνικού Πάρκου, εστιάζεται το ενδιαφέρον των επιστημόνων στελεχών του, καθώς συναντώνται σε αυτό τα 36 από τα 39 είδη αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Τα σπάνια αρπακτικά έφτιαξαν τις φωλιές τους τόσο σε δέντρα που παρέμειναν άθικτα όσο και σε καμένα. Ταυτόχρονα, συντηρήθηκαν οι τεχνητές φωλιές που τοποθετήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά για την υποδοχή των πτηνών για την αναπαραγωγική τους περίοδο. Ήδη προγραμματίζεται και η εγκατάσταση περισσότερων ώστε όταν τα καμένα δέντρα πέσουν, να βοηθήσουν τα πτηνά στην αναζήτηση νέας θέσης φωελοποίησης.

Το 2024, που αποτέλεσε την πρώτη αναπαραγωγική  περίοδο που ακολούθησε ένα χρόνο μετά από την πυρκαγιά, καταγράφηκαν 38 ζευγάρια του εμβληματικού Μαυρόγυπα να φωλιάζουν στη Δαδιά, περίπου ο ίδιος αριθμός με το 2023. Τους πληθυσμούς τους όμως διατήρησαν και τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών, όπως ζευγάρια Χρυσαετού, Θαλασσαετού και Κραυγαετού.

Όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο Οργανισμός πρόκειται να εκπονήσει μία σειρά μελετών, ώστε «να υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στα προστατευόμενα είδη, καθώς και για να γίνουν κατανοητές οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει. Επίσης, θα προταθούν διαχειριστικά μέτρα, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση».

Δάσος Δαδιάς: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης βλάστησης – Παραμένουν τα σπάνια αρπακτικά
Τεχνητή φωλιά για νυκτόβια αρπακτικά, Φωτο: Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς

Εντός του 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση μελέτης που αφορά στην αποτύπωση της καταλληλότητας του ενδιαιτήματος φωλεοποίησης για τον Μαυρόγυπα σε περιοχές εκτός του Εθνικού Πάρκου, όπου το είδος είναι πιθανό να δημιουργήσει φωλιές, αν οι μελλοντικές συνθήκες, όπως η επάρκεια των δέντρων φωλεοποίησης, δεν καλύπτουν τις ανάγκες του είδους εντός του Εθνικού Πάρκου. Μία ακόμη μελέτη, θα αφορά την αποτύπωση τυχόν αλλαγών στη χρήση του χώρου από τον Μαυρόγυπα, στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης κατά το πρώτο έτος μετά από την πυρκαγιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος