Από την Ιντιάνα στον Έβρο – Φοιτητές ερευνούν το αγροτοδιατροφικό περιβάλλον της περιοχής

Στον Έβρο βρίσκονται αυτό το διάστημα 17 φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Ιντιάνα των Η.Π.Α., που υλοποιεί το πρόγραμμα «Cuisine and Farming – Κουζίνα και Γεωργία στα Σύνορα της Ελλάδας», υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Dr Ανθρωπολογίας, Όλγας Καλεντζίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η κ. Καλεντζίδου ανέφερε πως το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και πως η ιδέα υπήρχε εδώ και χρόνια και πλέον ήρθε η κατάλληλη στιγμή να υλοποιηθεί. «Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά του τόπου μας και όλα όσα έχει να προσφέρει. Τους ενδιαφέρει να επισκέπτονται μέρη που δεν είναι τόσο τουριστικά προβεβλημένα, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την τοπική ανθρωπογεωγραφία, την ταυτότητα, την κουλτούρα  και φυσικά, τις υπέροχες γεύσεις των προϊόντων της περιοχής, που διαφέρουν αισθητά από όσα γνωρίζουν από τον τόπο τους», σημείωσε.

Η ομάδα των φοιτητών έφτασε στην Αλεξανδρούπολη πριν από δύο ημέρες, θα παραμείνει στον Έβρο έως τις 31 Μαϊου και ήδη έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις.

 Ήδη επισκέφθηκε τον δημοτικό βιοαγρό για να δει τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται εκεί και τη λαϊκή αγορά προκειμένου να μιλήσει με παραγωγούς, εμπόρους και καλλιεργητές βοτάνων. Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει επίσης, διαμονή σε χωριά, γευσιγνωσία παραδοσιακών πιάτων, επισκέψεις σε αγροκτήματα και τοπικές καλλιέργειες, σε επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων όπως ταχίνι και κρασί, αλλά και συνάντηση εργασίας με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Νέα Ορεστιάδα.

«Μέσα από την τοπική κουζίνα, βλέπουν την τοπική γεωργία, τις εναλλακτικές καλλιέργειες, τους αμπελώνες, συνεταιρισμούς. Βιώνουν τη φιλοξενία στην αυθεντική της μορφή. Ως άνθρωπος που κατάγεται από αυτόν τον τόπο, προσπαθώ να τους προσφέρω μια διαφορετική οπτική, να δουν τη ζωή εδώ, που κυλά με άλλους ρυθμούς από αυτούς που έχουν συνηθίσει. Όλες αυτές οι εμπειρίες θα καταγραφούν σε εργασίες που θα εκπονήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος», τόνισε η κ. Καλεντζίδου.

Ρεπορτάζ – Συνέντευξη: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Φωτογραφία: Όλγα Καλεντζίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος