Απελευθερώνεται το Σουφλί από το Natura

Ανάσα παίρνουν δεκάδες επιχειρήσεις του Σουφλίου που ήταν δέσμιες των περιορισμών του προγράμματος Natura 2000 που από το 2006 ισχύει στην περιοχή.

Μετά από συζητήσεις,  διαβουλεύσεις και  συναντήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ Δήμου, Ένωσης Επαγγελματιών και βουλευτών του Νομού, ήρθε η στιγμή που οι προτάσεις και η δυσαρέσκεια έτσι όπως εκφράσθηκε, να πείσει τους αρμοδίους οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει η υπάρχουσα κατάσταση να διορθωθεί.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο όπου επιδόθηκε από την Ένωση,  ο σχετικός φάκελος  με τα έγγραφα που επιχειρηματολογούσαν υπέρ. της άρσης της ισχύος μιας τέτοιας απόφασης , ήταν το πρώτο στάδιο της διεκδίκησης.

Ακολούθησε η επεξεργασία της νέας απόφασης από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου ώστε στα τέλη Δεκέμβριου αυτή να αποσταλεί προς έγκριση στον Δήμο  και την Ένωση Επαγγελματιών Σουφλιου.

Απελευθερώνεται το Σουφλί από το NaturaΈτσι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου Θόδωρου Τσιαμίτα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σύντομα αναμένεται να εκδοθεί επίσημα η απόφαση που να απελευθερώνει από ένα δύσκολο καθεστώς τις επιχειρήσεις που ήθελαν να εκσυγχρονισθούν και δεν μπορούσαν.

Θα υπάρξει μια απόφαση που θα περιλαμβάνει δυο περιπτώσεις. Η πρώτη  θα αφορά τον αστικό ιστό του Σουφλίου ο οποίος απελευθερώνεται πλήρως. Εδώ οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν τις παρεμβάσεις που επιθυμούν , προεκτάσεις , τοποθετήσεις  φωτοβολταϊκών για ιδία χρήση τα οποία απαγορεύονταν , να μπουν πιο εύκολα σε νόμους χωρίς επιπλέον περιβαλλοντικές μελέτες αναφέρει ο κ Τσιαμιτας, με επακόλουθο όλων αυτών την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την απασχόληση επιπλέον προσωπικού.

Απελευθερώνεται το Σουφλί από το NaturaΗ δεύτερη πρόταση  αφορά τα δυτικά του Σουφλίου και προς τα πάνω όπου εδώ εφαρμόζεται η τοπογραφική μελέτη που κατέθεσε η Ένωση Επαγγελματιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ( η οποία  διαχωρίζει ποιες τοποθεσίες περιλαμβάνουν δάση και ποιες όχι ώστε ένα κομμάτι γύρω από το Σουφλί να μπορέσει να αποχαρακτηρισθεί χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον ώστε   να  μπορέσουν και οι υπάρχουσες  επιχειρήσεις να επιβιώσουν) η οποία  ελήφθη υπόψη ώστε η ζώνη αυτή που φιλοξενεί κάποιες επιχειρήσεις να μπει στην πιο χαμηλή κλίμακα της Natura δίνοντας ελευθερία ανάπτυξης πιο εύκολα από πριν. Οι  διαφοροποιήσεις από την ελεύθερη ζώνη  σε συνεργασία με το Υπουργείο αναμένετε να εξομαλυνθούν μέχρι το 2025 αφού μελετηθούν εκ νέου όλες οι στρεβλώσεις που υπήρχαν. Στην μελέτη αυτή ενώ προβλέπετε η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, αυτό δεν μπορεί μέχρι σήμερα  να υλοποιηθεί λόγω της ένταξης όλης της περιοχής στο Natura.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μια επιχείρηση λόγω του Natura δεν μπορούσε να κάνει καμία παρέμβαση, να αλλάξει  μια στέγη , να επεκταθεί, να εκσυγχρονιστεί, παρεμβάσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και  που θα συγκρατούσαν τον κόσμο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλιου η έκδοση του ΦΕΚ αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Ακούστε τις δηλώσεις: Θόδωρος Τσιαμίτας, Προέδρος Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος