Με την αναβίωση του παλιού εθίμου του κουρμπανιού γιορτάστηκε και φέτος στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου ο Άγιος Αθανάσιος ο καλοκαιρινός.

Δώδεκα γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου από το βράδυ της παραμονής μαζεύτηκαν να ετοιμάσουν τα υλικά για το μαγείρεμα (κρέας μοσχαριού, καρότα πατάτες κρεμμύδια και σέλινο) όλα προσφορά των πιστών για να τους χαρίζει υγεία.
Μια παλιά ιστορία πριν από 80 και πλέον χρόνια ήταν αυτή που ώθησε τους κατοίκους στο έθιμο.
Αποφάσισαν λοιπόν οι κάτοικοι του χωριού να κάνουν θυσία στον Άγιο Αθανάσιο που ήταν και Πολιούχος του χωριού. Αυτό έγινε στο πιο ψηλό σημείο του χωριού κάτω από το οποίο άνοιξαν ένα τούνελ και περνούσαν τα άρρωστα ζώα. Ακόμη και άνθρωποι περνούσαν απο το σημείο όπως μας είπαν. Με τον τρόπο αυτό είχαν την εντύπωση ότι γιατρεύονταν.

Τότε όπως μας εξιστορεί ένα από τα βασικά στελέχη του Συλλόγου η κ. Νίτσα Τσιλίκα, οι μύγες ήταν παχιές και τσιμπούσαν τα ζωντανά, συνήθως αγελάδες, των νοικοκυραίων με αποτέλεσμα αυτά να τρελαίνονται και να αρρωσταίνουν.
Το έθιμο κάποια στιγμή ατόνησε για να ξαναζωντανέψει το 2002, όπου με την συμμετοχή στην αρχή του Εξωραϊστικού Συλλόγου και από το 2004 του Πολιτιστικού παραμένει αναλλοίωτο.
Το φαγητό βράζει στα καζάνια σε σιγανή φωτιά μέχρι το πρωί για να μοιραστεί ζεστό στους πιστούς στο τέλος της θείας λειτουργίας και λιτανείας που γίνεται στον Άγιο.




Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος