Αναθεωρείται το νομοσχέδιο διαχείρισης των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα. Εισηγητής ο Σταύρος Κελέτσης.

Ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης είναι ο εισηγητής του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου παροχής ασύλου, απελάσεων και επιστροφής παράνομων μεταναστών, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο Παρασκευή στη βουλή.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι .Σύμφωνα με αυτό περιορίζονται οι δυνατότητες και τα «παράθυρα» καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών. Έτσι αποσαφηνίζεται ρητά ότι σε όλες τις περιπτώσεις παρανόμως εισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών από μη θεσμοθετημένα συνοριακά σημεία διέλευσης, θα εφαρμόζονται οι διαδικασίες απέλασης και όχι «επιστροφής».

Προβλέπεται σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης, οι οποίες διατάσσονται αποκλειστικά από τις αστυνομικές αρχές,  από τις διαδικασίες επιστροφής που αποτελούν αρμοδιότητα των αρχών μετανάστευσης και ασύλου. Αναμορφώνεται το καθεστώς παροχής προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, η οποία μειώνεται από 30 σε 25 ημέρες. Καθορίζονται περιοριστικά τα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων επιστροφών και η άσκησή τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας  ώστε να μην ασκούνται παρελκυστικά. Εκσυγχρονίζεται η διαδικασία επιδόσεων των αποφάσεων με ψηφιακά μέσα.

Το Νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος