Αλεξανδρούπολης: Ανησυχία φέρνει η εγκατάσταση του LNG

Την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που θα έχει ο κλάδος της αλιείας από την εγκατάσταση και λειτουργιά του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασαν οι Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Καβάλα με τον εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο Αλιευτικής Πολιτικής ΑΜΘ κ. Ανδρέα Καραγιώργη.

Επίσης με δεδομένο ότι, υπάρχουν μελέτες από το ΙΝΑΛΕ που αποδεικνύουν ότι το αλιευτικό προϊόν στο θρακικό πέλαγος έχει αρχίσει να μειώνεται κατά πολύ, τέθηκε και η πρόταση να σταματήσει η αλίευση των αλιευτικών προϊόντων για 3 έως 4 μήνες προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των ιχθυαποθεμάτων που υπάρχει και παράλληλα να δοθεί αποζημίωση στους αλιείς για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι, το θρακικό πέλαγος αποτελεί το βασικότερο αλιευτικό πεδίο όχι μόνο για την περιοχή της ΑΜΘ αλλά όλης της χωρας καθώς από τις θάλασσες του προέρχεται το 30% της αλιευτικής παραγωγής που καταναλώνεται καθημερινά σε όλη την χώρα.

Όσο αναφορά τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η εγκατάσταση του LNG ο κ. Καραγιώργης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας εξήγησε: «Υπάρχει μια εγκατάσταση η οποία με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα καθώς πετάει απ έξω τους αλιείς από τα αλιευτικά πεδία. Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η δημιουργία του LNG και οι σωληνώσεις οι οποίες θα βγαίνουν προς τα έξω δεν είναι οι κάθετες σωληνώσεις .Πιάνουν ένα μεγάλο εύρος της θαλάσσιας περιοχής από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι τη Μάκρη και ακόμη μακρύτερα μέχρι τα όρια του Ν. Ροδόπης, με συνέπεια να μειώνεται ο χώρος αλίευσης των ψαράδων.»

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραγιώργης , «το σοβαρότερο όμως πρόβλημα με βάση και την τεκμηριωμένη άποψη των επιστημόνων ,είναι ο τρόπος λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας η οποία θα ρίχνει καυτό –βραστό νερό στην θάλασσα και με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας 7 βαθμούς ,όταν με έναν βαθμό πέρυσι είχαμε την καταστροφή των μυδιών. Όπως καταλαβαίνεται η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα δημιουργεί προβλήματα στην ιχθυοπανίδα της περιοχής.»

Οι αλιείς ζητούν να γίνει συνάντηση με την εταιρεία παρουσία και του κ. Καραγιώργη προκειμένου να τεθούν υπόψη της όλα αυτά τα ζητήματα.
«Δεν είμαι ενάντια σε τέτοιου είδους επενδύσεις ,είμαι όμως ενάντια όταν αυτές οι επενδύσεις κόβουν την δυνατότητα από κάποιους ανθρώπους να δουλέψουν και να παράξουν ,» τόνισε ο κ. Καραγιώργης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι, η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος