Αλεξανδρούπολη: Το Δ.Σ είπε όχι στην εξόρυξη χρυσού

Ομόφωνα όχι στην εξόρυξη χρυσού και στις έρευνες για τις 16 άδειες στην περιοχή Σαπών είπε έχτες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως μετά την απόφαση του ΣΤΕ που δικαίωσε τη Μεταλλευτική Θράκης .

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να επικαιροποιήσει την απόφαση του 2019 κατά της εξόρυξης ,αλλά και του 2012 αναθέτοντας σε δυο δικηγόρους καθηγητές του ΔΠΘ (Δετσαρίδη και Ριτσώνα) την εκπροσώπηση του, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επίσης αποφασίστηκε συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ το Σάββατο 25/6 στην Ορεστιάδα, ενώ σε 15 ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου με την συμμετοχή θεσμικών φορέων ,ώστε να αποφασίσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων .

Υπενθυμίζεται ότι το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την απορριπτική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, το 2018, στο αίτημα που είχε υποβάλει η «Μεταλλευτική Θράκης Α. Ε.» να διενεργήσει ερευνητικές γεωτρήσεις σε έκταση άνω των 87.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Σαπών-Συκκοράχης. Μετά την απόφαση του ΣΤΕ που δικαίωσε τη Μεταλλευτική Θράκης παραπέμπει την υπόθεση εκ νέου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση –ΜΘ προκειμένου αυτή να αποφασίσει θετικά η αρνητικά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Γ.Ζαμπούκης, «ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης ΑΜ-Θ στηρίχτηκε σε δυο αποφάσεις στην τεκμηρίωση του για να απορρίψει την αίτηση για άδεια έρευνας από την Μεταλλευτική Θράκης κυρίως στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνίας –Σαπών και σε μια δεύτερη στην επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Θράκης. Αυτό φαίνεται ότι δεν φτάνει κατά την κρίση του ΣΤΕ ,όπου στην απορριπτική αυτή απόφαση επεσήμανε ότι, η εξόρυξη αποτελεί μια δραστηριότητα που επαναπροσδιορίζει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα ως προς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που φέρεται η περιφέρεια να εντοπίζει ότι υπάρχουν σαν μεμονωμένη δραστηριότητα.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος