Αλεξανδρούπολη: Σοβαρά προβλήματα σε σχολική στέγη και κτιριακό καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Την αγανάκτηση τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και αφορούν τόσο την σχολική στέγη όσο και τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της περιοχής , εξέφρασαν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄εκπαίδευσης Δήμου Αλεξανδρούπολης.

«Η σχολική στέγη είναι ένα τεράστιο και σοβαρό ζήτημα που χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης άμεσα. Τα σχολεία μας είναι μεγάλα και πολυπληθή, είναι λίγα και είναι παλιά. Είναι μεγάλα σχολεία, που φιλοξενούν – ειδικά αυτά στην περιφέρεια της πόλης- πάνω από 300 και 350 μαθητές. Σχολεία που λειτουργούν παρέχοντας μειωμένη ποιότητα εκπαίδευσης λόγω του ότι συγκεντρώνονται πολλοί μαθητές. Θα έπρεπε να έχουμε αντί για 350, 150 μαθητές, για να μπορέσουμε να παρέχουμε κι εμείς το κατάλληλο επίπεδο γνώσης για τα παιδιά μας,» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄εκπαίδευσης Ζωή Κάλτσου «Γ. Βιζυηνός» και τόνισε πως «υπάρχουν σοβαρά θέματα παλαιότητας σε αρκετά κτίρια, που χρήζουν συντηρήσεων και επεμβάσεων.»

Όπως υποστήριξε η κ. Κάλτσου «σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Αλεξανδρούπολη διαθέτει τα λιγότερα Δημοτικά Σχολεία. Για παράδειγμα, η πόλη της Καβάλας, με ίδιο πληθυσμό με την Αλεξανδρούπολη διαθέτει περίπου 25 Δημοτικά Σχολεία. Προβλήματα μάλιστα υπάρχουν και στα Νηπιαγωγεία καθώς σχεδόν όλα στεγάζονται σε κτίρια που είναι ενοικιαζόμενοι χώροι, που προορίζονταν είτε για αποθήκες είτε για καταστήματα, χωρίς αυλές και χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.”

«Το μόνο που ακούγαμε ήταν υποσχέσεις και λόγια, κυρίως την προεκλογική περίοδο. Ετσι, φτάσαμε να έχουν αυξηθεί οι μαθητές σε όλα τα άλλα σχολεία και η κατάσταση να είναι ασφυκτική. Επιπλέον, βάσει Νόμου, αυξήθηκαν κι άλλο οι μαθητές ανά τμήμα,» είπε ο κ. Πλουμίδης και πρόσθεσε: “τους τελευταίους δύο μήνες επιδιώξαμε επίσημα μία νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο, καθώς βλέπουμε εξελίξεις στο κτιριακό να παίρνουν τον δρόμο τους, αλλά το 13ο Δημοτικό δεν αναφέρεται πουθενά. Δεν καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία».

Στην άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων καθώς και στην μειωμένη χρηματοδότηση, αναφέρθηκε ο γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Σερμπεζης.

«Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, τα κονδύλια έχουν μειωθεί έως και 50%. Δεν υπάρχουν χρήματα για μία σειρά από ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση, τα μηχανήματα, οι μικροεπισκευές που μπορεί να χρειάζονται τα σχολεία,» είπε ο κ. Σερμπέζης και τόνισε πως «δεινοπαθούν οι διευθυντές για να βρουν χορηγούς, πολλές φορές βάζουν από την τσέπη τους και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Δεν είναι, όμως, ο ρόλος τους αυτός. Πληρώνουμε ένα τσουβάλι φόρους, και γι’ αυτό ζητάμε από τις δημοτικές αρχές να διεκδικούν από το κράτος περισσότερα χρήματα, όμως, δυστυχώς φωνή βοώντως εν τη ερήμω» .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος