Αλεξανδρούπολη – K. Mητσοτάκης: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης»

Την επίσημη έναρξη του έργου κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου σηματοδοτεί η επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτην την ωρα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του πρόεδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των πρωθυπουργών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Κίριλ Πέτκοφ και του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Gastrade, Κωστή Σιφναίου.

Αμέσως μετά θα παρατεθεί γεύμα στους ξένους ηγέτες. Να σημειωθεί ότι ο πλωτός σταθμός παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα κατασκευαστεί σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως. Η παράδοση του έργου προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο του 2023.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του έργου της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι και την Εγνατία Οδό και στη συνέχεια παρέστη στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης. «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων, του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε από τα εγκαίνια της Μονάδας ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από τη λειτουργία της. Αναφέρθηκε επίσης στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται σε όλη τη χώρα, «ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες που υπήρχαν στον τομέα αυτόν», όπως είπε. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη μείωσης των όγκων που φτάνουν στις Μονάδες Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι, ως χώρα «πρέπει να κάνουμε άλματα για να φτάσουμε τους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως σπουδαία ημέρα καθώς εγκαινιάζονται μεγάλα έργα υποδομών. “Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου,” είπε και πρόσθεσε πως “η ολοκλήρωση του εν λόγου έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για την μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία.”

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις Δήμους του νομού Ροδόπης και δυο του νομού Εβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%,ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους, ενώ η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020,ενώ το κόστος ολόκληρου του σχεδιασμού Απορριμμάτων αγγίζει περίπου τα 100 εκ ευρώ.

Μετά τα εγκαίνια της ΜΕΑ, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη και στα εγκαίνια του νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμο.

Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Ρεπορτάζ: Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος