Αλεξανδρούπολη: Δράσεις από το Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια

Περίπου πενήντα άτομα παρακολουθούν καθημερινά τις δραστηριότητες του Κέντρου για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια το οποίο λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο στην Αλεξανδρούπολη.

Στο Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη πασχόντων από άνοια παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής τόσο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με άνοια είτε με ήπιες νοητικές διαταραχές καθώς και στις οικογένειες τους η στους φροντιστές τους.

«Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα περίπου πενήντα άτομα παρακολουθούν τις δραστηριότητες του Κέντρου καθώς αντίστοιχα και οι οικογένειες τους και οι φροντιστές τους και δέχονται προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Άννα Τσακίρη ψυχολόγος του Κέντρου με αφορμή τον παγκόσμιο μήνα Αλτσχαίμερ.

Όπως εξήγησε «όσο αφορά τα άτομα που μπορεί να πάσχουν από άνοια συνήθως μιλάμε για ηλικίες άνω των 65χρόνων υπάρχουν όμως και νεότερες ηλικίες που μπορεί να έρχονται για διαγνωστικούς λόγους στο Ιατρείο Άνοιας και αντίστοιχα να παραπέμπονται μετά για νευρογνωστικές διαδικασίες η αντίστοιχα για μια συμβουλευτική.»

Σύμφωνα με την κ. Τσακίρη αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα και με την τελευταία αναφορά που έγινε το 2015, 197.000 ασθενείς πάσχουν από άνοια ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ατόμων που ζει με άνοια φτάνει τα 55 εκ.«Αυτός είναι ένας μεγάλος φόρτος για τις αρχές υγείας που δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν δομές υποστήριξης και χρηματοδότησης για κατάρτιση και εθνικά σχέδια για την Άνοια για να μπορεί όλο αυτό να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην Δημόσια Υγεία,» κατέληξε η κ. Τσακίρη.

Δράσεις

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου μήνα Alzheimer, η δομή η οποία λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσει από 21-26 Σεπτεμβρίου ανοιχτές για το κοινό ενημερωτικές και άλλες δράσεις.

Ξεκινώντας την επόμενη Τετάρτη (21/09) με τη διεξαγωγή τεστ μνήμης σε πολίτες που θα προσέλθουν στο Κέντρο που στεγάζεται στην οδό Καρτάλη 11, κοντά στην 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, στον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβος» θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «Κομμώσεις Ρόμυ», με ελεύθερη είσοδο. Στις 24 Σεπτεμβρίου, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 11:30 π.μ., στη δημοτική βιβλιοθήκη, θα διεξαχθεί βιωματικό εργαστήρι για παιδιά, με θέμα «Μαθαίνοντας το Alzheimer”. Τέλος, στις 26 του μήνα, στις 6:30 το απόγευμα, στο δημοτικό θέατρου του Σουφλίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «γνωρίζοντας την άνοια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος