Δ.Τερζοπούλου: Στους στόχους μας η ανάδειξη του χώρου της Μάκρης

«Η ανάδειξη του χώρου της Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη είναι μέσα στους στόχους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Έβρου, (Ε.Α.Ε.)ωστόσο είναι ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο, δύσκολο και όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και από επιστημονικής» σχολίασε η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Εφορίας Έβρου κ. Δόμνα Τερζοπούλου με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα :«Κύκλωπας: Μύθος, Φιλολογικές Μαρτυρίες και Αρχαιολογική Έρευνα στη Μάκρη».

Όπως εξήγησε :«Η Μάκρη είναι για όλους τους Αρχαιολόγους μια θέση εξαιρετικά πολύτιμη, είναι μια θέση στην οποία έγινε η α΄ συστηματική προϊστορική ανασκαφή στην περιοχή της Αιγιακής Θράκης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την συνεργασία του ΑΠΘ με επικεφαλής της ανασκαφής τον καθηγητή προϊστορικής Αρχαιολογίας Νίκο Ευστρατίου , την συνεργασία της ΙΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης και την συμμετοχή της Κωνσταντίνας Καλιοντζή, η οποία ανέσκαψε το ιστορικό τμήμα της Μάκρης,» και τόνισε: «στην Μάκρη έχει αποκαλυφθεί ένας νεολιθικός οικισμός, ένας οικισμός της 6ης προχριστιανικής χιλιετίας εξαιρετικά σημαντικός γιατί μας έδωσε μια ώριμη νεολιθική θέση της Θράκης και πάρα πολλά στοιχεία για την κατοίκηση της περιοχής τα οποία μέχρι τότε υποθέταμε ,αλλά δεν τα γνωρίζαμε με ακρίβεια.»

Σύμφωνα με την κ. Τερζοπούλου η Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να στεγάσει αυτά τα ευρήματα και να τα κάνει προσιτά στο κοινό.

«Στόχος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι, όχι μόνο να κάνουμε ανασκαφές και να αποκτούμε την αρχαιολογική γνώση, αλλα να κάνουμε αυτήν την αρχαιολογική γνώση προσιτή στο κοινό,» είπε η κ. Τερζοπούλου, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, δεν είναι και εφικτό λόγω οικονομικών προβλημάτων, ωστόσο ο αγώνας είναι διαρκής και η προσπάθεια είναι διαρκής, δεν καταθέτουμε εύκολα τα όπλα.»

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος