Αλεξανδρούπολη: Αύξηση στη σοδειά των ελαιοπαραγωγών

Πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η φετινή παραγωγή ελιάς στην περιοχή  του Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου καλλιεργούνται σήμερα περί τα 300.000 ελαιόδεντρα. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας σημείωσε ότι η μεγάλη παραγωγή σημειώθηκε στις περιοχές Δικέλλων , Μεσημβρίας, Πλάκας, Άβαντα και Χιλής και αυτό διαπιστώνεται από την υψηλή ποσότητα λαδιού που βγαίνει στο ελαιοτριβείο. Από τις περιοχές εξαιρείται το συγκρότημα Μάκρης με τον παλαιότερο ελαιώνα,  που δίνει το λάδι με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, εξαιτίας της ανομβρίας που  επικράτησε φέτος. 

Οι χρονιές για το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι ευνοϊκές από το 2019 (χαλάζι, παγωνιές, ανομβρία) και αυτό έχει αντίκτυπο στην ποσότητα του ελαιολάδου που φέτος αγγίζει μόνο το 15% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Στις υπόλοιπες περιοχές όμως φέτος οι αποδόσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και αυτό φαίνεται στην ποσότητα,  αφού 4,5 κιλά ελιάς δίνουν ένα κιλό ελαιόλαδο. 

Αυτή τη περίοδο η συγκομιδή βρίσκεται στην κορύφωση της και αναμένετε να  ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού για τις αγροτικές εργασίες στα ελαιόδεντρα και ενώ το μεροκάματο για ένα 8ωρο κυμαίνεται στα 35 ευρώ που με τις υπερωρίες φθάνει τα  50 οι νέοι της περιοχής δεν επιθυμούν να εργασθούν διότι ήδη βρίσκονται κάτω από το Ταμείο Ανεργίας .Γι’ αυτό και οι παραγωγοί στρέφονται στην γειτονική Βουλγαρία για να εξυπηρετηθούν. 

Στα τρία ελαιοτριβεία που υπάρχουν στο νομό, ένα του Συνεταιρισμού και δυο ιδιωτικά, μπορεί κανείς σαν προμηθευθεί το γνήσιο ελαιόλαδο της χρονιάς, σε τιμές που κυμαίνονται από 85 μέχρι 95 ευρώ το δοχείο.   

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χατζηνικολάου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δημοσθένης Χατζηνικολάου, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος