Αλεξανδρούπολη – Αν. Κοντακίδης: «Eπιτακτική είναι η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε αίμα στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου, κρούει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Αναστάσιος Κοντακίδης, επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος.

«Έχουμε τη δυνατότητα ως Σύλλογος να έχουμε έναν κατάλογο με τακτική εθελοντική αιμοδοσία και μέσα από αυτούς έχουμε μια καλή κίνηση που στηρίζουμε περίπου το 40% από τις ανάγκες», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Κοντακίδης, ενώ τόνισε πως «θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι συμπολίτες μας δεδομένου ότι έχουμε πάνω από 80.000 κατοίκους στον νομό και το νοσοκομείο θέλει 9.000 μονάδες αίματος τον χρόνο».

Όπως διευκρίνισε, «από την εθελοντική πλευρά αλλά και από τους κατευθυνόμενους αιμοδότες (αυτοί που δίνουν αίμα για συγκεκριμένους ασθενείς), και οι δυο αυτές οι κατηγορίες φτάνουν το 40%, ενώ πρέπει να φτάσουμε περίπου το 90%.»

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως υπήρχαν περιστατικά τον Δεκέμβριο και αρχές Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που αναβλήθηκαν γιατί δεν υπήρχαν μονάδες αίματος, ενώ πρόσθεσε πως ο Σύλλογος μπορεί και αντεπεξέρχεται καλύπτοντας μόνο τους χρόνια πάσχοντες, παιδιά με Μεσογειακή αναιμία και λευχαιμικούς.

«Η γέννα, το τροχαίο οι μεγάλες επεμβάσεις γίνονται, αλλά παίρνουν αίμα από τα παιδιά της Μεσογειακής, από τους χρόνια πάσχοντες, οπότε υπομεταγγίζονται αυτές οι κατηγορίες, και αντί να πάρει 4 μονάδες αίματος το παιδί παίρνει 1 με 2 μονάδες τον μήνα», είπε.

Τέλος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία -όπως τη χαρακτήρισε – του Έλληνα με το κατευθυνόμενο αίμα. «Δίνουμε αίμα χωρίς να μας το ζητήσουν, πριν το χρειαστούμε, δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ασθενής που θα το πάρει», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος