B. Kίλιας (ΚΑΠΕ) στην Αλεξανδρούπολη: «Tεράστιο το ενδιαφέρον των Δήμων για τις Ενεργειακές Κοινότητες»

« Το ενδιαφέρον από πλευράς Δήμων για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι τεράστιο γιατί είναι μια διέξοδος για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό τους κόστος το οποίο σε πολλούς Δήμους είναι αρκετά υψηλό,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το Στέλεχος Μονάδας Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΚΑΠΕ κ. Β. Κίλιας με αφορμή την ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες που πραγματοποιείται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως εξήγησε , «οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας θεσμός σχετικά πρόσφατα στην χώρα μας , εχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που χτίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια και δίνουν την δυνατότητα τόσο σε φορείς του Δημοσίου όπως είναι η ΤΑ η τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου ,αλλά και σε πολίτες να φτιάξουν κοινοπρακτικά σχήματα με τα οποία μπορούν να παρέμβουν στον χώρο της Ενέργειας.»

Ο κ. Κίλιας υποστήριξε πως το ενδιαφέρον είναι πολύ σοβαρό και από ιδιώτες και ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αγρότες η άλλοι φορείς που έχουν υψηλές καταναλώσεις.(π.χ. ΤΟΕΒ).

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Δήμος είναι συν διοργανωτής σε αυτήν την ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες που διοργανώνει το ΚΑΠΕ. Αυτό αναδεικνύει την απόφαση μας να στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες και τα οφέλη που μας προσφέρει αυτός ο νέος θεσμός που έχει σαν στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από επιχειρήσεις, φορείς της ΤΑ και ιδιώτες ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής Ενέργειας, έτσι ώστε είτε να την πουλούν στο διαδίκτυο ,είτε να την συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν,» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης και τόνισε πως «η εκμετάλλευση των ΑΠΕ αποτελεί ένα μέτρο μονόδρομο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής σε ολόκληρο τον πλανήτη.»

«Η ιδέα αυτή έχει αγκαλιάσει τον κόσμο και ελπίζουμε να συνεχίσει να υποστηρίζεται και από την Ε.Ε αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση διότι επιτελεί ένα πολύ σοβαρό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας,» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης και τόνισε πως το ενδιαφέρον είναι τεράστιο καθώς μέχρι σήμερα περισσότερες από πενήντα ενεργειακές κοινότητες έχουν ιδρυθεί και επενδύουν στις ΑΠΕ.

«Η ενεργειακή κοινότητα επιθυμούμε να γίνει πράξη στον Δήμο Αλεξανδρούπολης .Στηρίζουμε τέτοιες προοπτικές και τέτοιες κατευθύνσεις,» σχολίασε ο πρώην αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου κ. Γιάννης Φαλέκας ,χαρακτηρίζοντας την ημερίδα σημαντικότατη .

Η εκδήλωση είναι η πρώτη στη σειρά σε επίπεδο Δήμου που πραγματοποιεί το ΚΑΠΕ για να προωθήσει την ίδρυση και λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων με την συμμετοχή ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, ενώ βασικός στόχος της είναι η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αποσκοπώντας στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και ιδιωτικό.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ