Αλεξανδρούπολη: Σύμβαση για οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με την νέα Περιφερειακή Οδό 

Η σύμβαση  για το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένα Αλεξανδρούπολης με την νέα Περιφερειακή Οδό  ύψους 4 εκατ. ευρώ υπογράφηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε  σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου,  του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και του Εντεταλμένου Σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ενώ  παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.).

Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του ΟΛΑ Α.Ε., συνολικού ύψους 18,2 εκατ. ευρώ. Την  σύμβαση του έργου  υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΚΑΛ, Παναγιώτης Ψαλτάκος.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας  του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε το έργο με την εκπόνηση των σχετικών μελετών, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην εκτροπή της εμπορικής κίνησης του λιμένα απευθείας προς την Εγνατία Οδό και τη συνεπακόλουθη κυκλοφορική αποσυμφόρηση της πόλης, καθώς μέχρι σήμερα το αστικό οδικό δίκτυο επιφορτίζεται το σύνολο της κίνησης του λιμένος.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Business Plan) του λιμένα. Το Business Plan, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων για την προμήθεια εξοπλισμού για φορτοεκφορτώσεις, σιτηρά και καλλιέργειες αλλά και επενδύσεις για τη συνολική αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, προκειμένου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπορεί να προσελκύσει ναυτιλιακή κίνηση που τώρα διέρχεται από τον Βόσπορο και να ανταγωνιστεί γειτονικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Επιπλέον, προβλέπεται να εξεταστεί η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο ανατολικό μέρος προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

«Αυτή η υπογραφή σηματοδοτεί μια ακόμη έμπρακτη δήλωση και απόδειξη της δέσμευσής μας στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και στη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, στο οποίο η νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται, να ζει και να ευημερεί, με ακόμα καλύτερους όρους,» δήλωσε Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, και πρόσθεσε: « η σύμβαση αυτή του έργου που ουσιαστικά θα ενώσει το νέο εμπορικό προβλήτα του λιμένα με τη νέα περιφερειακή οδό είναι μια ψηφίδα του συνολικού σχεδιασμού για την περιοχή, αλλά αυτή η ψηφίδα ίσως είναι και το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουμε να βλέπουμε την Αλεξανδρούπολη να απογειώνεται.»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε: «το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητά του ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων σχεδιάζει και υλοποιεί την επόμενη ημέρα για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Με μια σειρά από επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Ανάπτυξης, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να αναβαθμιστεί ουσιαστικά προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στον νέο στρατηγικό του ρόλο. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό εμπόριο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.»

 «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αλεξανδρούπολη και ολόκληρο τον Έβρο. Με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία έχει αναλάβει να ωριμάσει δύο πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του λιμένα, συνολικού προϋπολογισμού 18,2 εκατ. ευρώ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετασχηματίζεται δυναμικά. Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,» δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και πρόσθεσε: συνεχίζουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια να υλοποιούμε σύνθετα έργα στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος