Χρ. Σταϊκούρας: Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη στο διεθνές εμπόριο

 Τη συμβολή του υπουργείου υποδομών και μεταφορών στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της ΑΜΘ καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, παρουσίασε  σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «2ο East Macedonia & Thrace Forum».

Ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στις ενέργειες που αφορούν στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής σημασίας του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπως η δυνατότητα δημιουργίας πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και η ανάπτυξη μιας ακόμη γραμμής αλληλεγγύης (solidarity lane), με αντικείμενο τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων και τόνισε, πως «η Αλεξανδρούπολη αποκτά ρόλο καταλύτη για την εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο».

 Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε αναλυτικά οκτώ πρωτοβουλίες με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα που έχουν αναληφθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη της Θράκης και αφορούν: την αξιοποίηση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης με την Τουρκία, την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, -ολοκλήρωση έργου μέσα στο 2025- την μελέτη φράγματος Δερείου, την κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στη Σαμοθράκη, -ολοκλήρωση έργου τέλος Μαϊου- την αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου -ολοκλήρωση έργου  τον Ιούνιο 2024- την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση κα τεχνική διαχείριση κτιρίων στέγασης υπηρεσιών πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων, μεταξύ αυτών και της Αλεξανδρούπολης -το 2024 θα υπογραφεί η σύμβαση- καθώς και την αναβάθμιση του κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης.

« Αυτές είναι  οκτώ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  με χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τον Εβρο,»  είπε ο κ. Σταικούρας και τόνισε : «αυτές τις πρωτοβουλίες έχουμε την ισχυρή βούληση να τις τρέξουμε με καλούς ρυθμούς ,με ποιότητα, με αποδοτικότητα ,ώστε να μπορούμε τεκμηριωμένα να ισχυριζόμαστε ότι η χώρα μας ενισχύει την θέση της ως θετικό παράδειγμα.»

Στόχος του φόρουμ ,είναι να αναδειχτεί ο κομβικός γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να διερευνηθούν  οι προοπτικές ανάπτυξης της.


Στο δημογραφικό πρόβλημα αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από το βήμα του Φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Στρέκας, υπογραμμίζοντας  την ανάγκη διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

 Όπως τόνισε «οικονομική ανάπτυξη χωρίς διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρχει, όμως, και μια χώρα χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της. Πρέπει όμως να αναγνωρίζουμε ποιες είναι οι προκλήσεις για να δώσουμε λύσεις».

Χαρακτήρισε το δημογραφικό ως ένα  από τα μεγαλύτερα προβλήματα και κατέθεσε τα εξής στοιχεία:  Στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ από το 2011 έως το 2021 καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού κατά 46.000 άτομα,  μείωση 7,5%, μέσα σε μια δεκαετία . Επίσης, επεσήμανε ότι από το αρνητικό ισοζύγιο στο άνοιγμα/κλείσιμο επιχειρήσεων το 2016, η Αν. Μακεδονία – Θράκη πέρασε σε θετικό ισοζύγιο από το 2020 και έπειτα και είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο δίμηνο του 2024 είναι θετικό το ισοζύγιο με σχεδόν 300 εταιρείες.

«Η Ελλάδα από το 2019-2024 έχει αλλάξει  σε ότι αφορά την οικονομία της. Το 2019 ήταν μεταξύ των τριών χωρών από το τέλος όσο αφορά την οικονομική  της ανάπτυξη στην Ευρώπη ,σήμερα η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών από πλευράς ανάπτυξης στην Ευρώπη,» είπε  και πρόσθεσε: «η ελληνική οικονομία  μεγεθύνεται με ρυθμούς τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερους από το μέσο όρο της Ευρώπης,  ενώ διερωτήθηκε αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί,είναι κάτι  που μας κάνει να πανηγυρίζουμε, το αντίθετο , είπε,« χρειαζόμαστε πολλά χρόνια ισχυρότερης ανάπτυξης από την Ευρώπη εάν θέλουμε να πιάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.»

Την αναγκαιότητα να έχει η χώρα μας ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και τις υποδομές ,τόνισε από την πλευρά του ο  υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, επισήμανε ότι αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα συνύπαρξης Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκευμάτων» ενώ για την Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι έχει αποδείξει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως «ένας σημαντικός εμπορικός, οικονομικός, ενεργειακός και αμυντικός κόμβος».

To East Macedonia & Thrace Forum   το οποίο ολοκληρώνεται άυριο, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά  η  City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος