Αλεξανδρούπολη: Ενδεχόμενα προβλήματα από έντονες βροχές μετά τις φωτιές – Αντιπλημμυρικές μελέτες από τον δήμο

Στη θωράκιση της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα που αναμένονται λόγω της αποψίλωσης της βλάστησης και της αλλαγής του υδρολογικού καθεστώτος μετά από τις καταστροφικές φωτιές του 2023, που έπληξαν τη φυτική βλάστηση στην περιοχή του ορεινού και πεδινού όγκου, προχωρά ο δήμος Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, στα τρία σημαντικά υδατορέματα που υπάρχουν στην περιοχή, αυτό της Ειρήνης, του Λουτρού και Αράπη και ειδικά μεταξύ των δύο πρώτων, αναπτύσσεται μια περιοχή με έκταση απορροής 100 km2. Τα όμβρια ύδατα που απορρέουν στην περιοχή αυτή, συγκεντρώνονται σε διάφορα υδατορέματα τα οποία αναπτύσσονται με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και διαχέονται στο Θρακικό Πέλαγος.

Τα τελευταία χρόνια σε κάθε έντονο υετό (όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα τον Φεβρουάριο του 2021), παρατηρείται αδυναμία εκτόνωσης των πλημμυρικών απορροών που αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων σε κρίσιμες υποδομές καθώς και γεωργικές εκτάσεις και αναμένεται ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια έντονη βροχόπτωση θα είναι μεγαλύτερα, έπειτα από την αποψίλωση της βλάστησης και την αλλαγή του υδρολογικού καθεστώτος.

Με στόχο τον έλεγχο των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στην συγκεκριμένη περιοχή και την αντιμετώπιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων, ο δήμος Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης μελέτης για το έργο « «Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ανατολικά του Γ.Π.Σ Αλεξανδρούπολης για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του Αυγούστου 2023» με την ανάδοχο εταιρεία, προϋπολογισμού 1.325.373,80 ευρώ που χρηματοδοτίται από ιδίους πόρους και το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι 12 μήνες.

Το έργο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, σύνταξη τοπογραφικού υπόβαθρου κατάλληλο για τις ανάγκες της υδραυλικής μελέτης και υδρολογική μελέτη για κάθε λεκάνη απορροής, σχεδιασμό έργων διευθέτησης στα τμήματα στα οποία η γεωμετρία της διατομής των υδατορεμάτων κρίνεται ανεπαρκής, Υδραυλική μελέτη επίλυσης ανομοιόμορφης ροής στις περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα απορροής ομβρίων υδάτων. «Πρόκειται για ένα καίριο έργο που θα προσφέρει μακροπρόθεσμες λύσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας. Η τοπική κοινωνία δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές, και η πρόληψη περαιτέρω καταστροφών αποτελεί προτεραιότητά μας», είπε σε σχετικές δηλώσεις του, ο δήμαρχος, Γιάννης Ζαμπούκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος