Από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ως λίπασμα σε καλλιέργειες η αποξηραμένη λυματολάσπη που θα παράγεται από την μονάδα Ηλιακής ξήρανσης ιλύος του Βιολογικού Καθαρισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΥΑ). Μάλιστα η λυματολάσπη, θα παρέχεται δωρεάν σε αγρότες που θα δηλώσουν αίτημα συμμετοχής για τη χρήση της, ενώ τόσο η μεταφορά της όσο και οι εδαφολογικές αναλύσεις που θα προηγηθούν στα χωράφια τους, θα παρέχονται επίσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους.
Η Μονάδα κατασκευάστηκε σε διάστημα δύο ετών, είχε προϋπολογισμό περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ετησίως, θα παράγει 1.000 τόνους από την εισροή 4.800 τόνων για επεξεργασία και αφυδάτωση κατά 75% της ποσότητας αυτής. Το παραγόμενο προϊόν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για 4.800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, από τα περίπου συνολικά 87.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στην αγροτική ζώνη κυρίως της Δημοτικής Ενότητας Φερών.
Στη διάρκεια της παρουσίασης της έναρξης συνεργασίας με τους αγρότες , ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, εξέφρασε την εκτίμηση πως το κόστος παραγωγής θα παρουσιάσει μεγάλη μείωση, αναφερόμενος στον περιορισμό της χρήσης των χημικών λιπασμάτων που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης. «Το εδαφοβελτιωτικό αυτό λίπασμα που δημιουργούμε πλέον εμείς και το διαθέτουμε δωρεάν προς τους αγρότες όλης της περιοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι ένα πολύ καλό εδαφοβελτιωτικό. Βοηθάει πολύ στην εξυγίανση του εδάφους από τα χημικά λιπάσματα καθώς και τον υδροφόρο ορίζοντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι έχουμε συμφωνήσει με τον ΤΟΕΒ των Φερών-Πέπλου να διανέμουμε δωρεάν στους αγρότες το λίπασμα αυτό. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για την κυκλική οικονομία να παίρνουμε τις ακαθαρσίες από τις αποχετεύσεις και να δημιουργούμε γεωργικό ενισχυτικό προϊόν που βοηθάει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων» σημείωσε ο Δήμαρχος, Γιάννης Ζαμπούκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Κωνσταντίνος Κατσάνης, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου και της ΔΕΥΑΑ, πρόσθεσε «Αυτή η κίνηση έρχεται σε μία στιγμή που ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται με τα υψηλά κόστη και τις χαμηλές τιμές. Σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ τους παραγωγούς. Η μεταφορά και αυτή ενισχύει την προσπάθεια».

Ρεπορτάζ:Δήμητρα Παρασκευοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος