Αγωνία για τον κάμπο του Ερυθροποτάμου ενόψει της κακοκαιρίας

Αν βγουν αληθινές οι προβλέψεις για την κακοκαιρία που πρόκειται να πλήξει σε λίγες ώρες και τον Έβρο τότε στην περιοχή του Ερυθροποτάμου,  οι παραγωγοί θα κλάψουν πικρά!

Προβληματισμός και σκέψεις ενδόμυχες να παρατήσουν τις καλλιέργειες τους, έχουν  οι αγρότες της περιοχής που εδώ και μήνες όχι μόνο δεν είδαν να γίνονται παρεμβάσεις στα αναχώματα και στον καθαρισμό των καναλιών και των χωραφιών τους, αλλά ούτε αποζημίωση πήραν για την καταστροφή που υπέστησαν από τις χειμερινές  τους καλλιέργειες

«Ο κάμπος μας θα γίνει όπως το 1960 πριν ακόμη γίνει ο αναδασμός» τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Προέδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Διδυμοτείχου Καμπρούδης Αξιώτης, απογοητευμένος από οσα εχει περασει και απ’ όσα ακούει από τα χείλη των γηραιότερων που για πρώτη φορά συμβουλεύουν τους νεότερους να σταματήσουν την γεωργική!

Η κατάσταση γίνεται πολύ σοβαρή από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 10.000 στρέμματα βαμβάκια που αν πλημυρίσουν θα χαλάσουν.

Υπάρχουν ακόμη αδήλωτες εκτάσεις 8.000 στρεμμάτων περίπου σε χωριά της περιοχής που δεν δικαιούνται αποζημίωσης επειδή δεν το επιτρέπει ο κανονισμός αφού  τα σπίτια των ιδιοκτητών τους είναι μακριά από τον Ερυθροπόταμο.

Αν τα ορμητικά νερά από την οροσειρά της Ροδόπης πνίξουν τα σπαρτά τους, τότε 35.000 στρέμματα γίνονται  λάσπη.

Είναι τραγικό το γεγονός δηλώνει ο κ. Καμπρούδης , «ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει μόνο με 90 ευρώ το στρέμμα το βαμβάκι και μείς φέτος να έχουμε παραγωγή γύρω στα 600 κιλά ανά  στρέμμα η οποία είναι στο έλεος της θεομηνίας αλλά και της αδιαφορίας των παραγόντων να αποκαταστήσουν ότι είχε καταστραφεί τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.»

«Τα χωράφια είναι πιο κάτω από τα σπασμένα αναχώματα και θα είναι τα πρώτα που θα πλημυρίσουν» αναφέρει και ο πρόεδρος της Μάνης Δημήτρης Γκιντίδης, που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη μερίδα αγροτών που τα χωράφια τους ισοπεδώθηκαν. Είναι 24 τα σημεία που έχουν υποστεί ζημίες η κοίτη του ποταμού είναι γεμάτη νησίδες με δέντρα που έπρεπε να καθαρισθούν συμπληρώνει με πόνο ψυχής! Θυμούνται με τρόμο τους όγκους νερού.

Αυτή τη φορά όπως επισημαίνει ο κ. Καμπρούδης, το νερό στο πέρασμα του θα συμπαρασύρει μαζί με τα φθαρτά υλικά που δεν καθαρίσθηκαν  και άλλα στρέμματα γης και τότε από 10.000 που είναι σήμερα θα φθάσουν τα 20.000 τα στρέμματα που θα πάθουν ζημιά.

«Τελειώσαμε» μονολογεί ο κ. Καμπρούδης.

«Ζήτω που καήκαμε» λέει ο κ. Γκιντίδης που φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για σπορά για την επόμενη χρονιά αφού κανείς δεν εγγυάται την καλή μοίρα του αγρότη!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος