Αγώνας μέχρις εσχάτων για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

«Στα κάγκελα» βρίσκονται  οι καλυβιέρηδες του Δέλτα του Έβρου αφού στις 2 Νοεμβρίου λήγει η διετής «παράταση  ζωής» που πήραν για να μπορούν έχουν τις καλύβες τους στις όχθες του ποταμού, σύνορο με την Τουρκία, εκεί που συναντά κανείς τον πιο σπάνιο υγροβιότοπο της χώρας εκεί που φωλιάζουν χιλιάδες σπάνια πτηνά, προστατευμένα από συνθήκες  και οργανώσεις.

Μια περιοχή που αποτελεί Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης προστατευμένη από το στρατό

Ο Προέδρος του  Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Πάρης Παπαδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και εκφράζοντας την αγωνία και την αγανάκτηση όσων «γκιαουραντάδων» μένουν στις 130 καλύβες που υπάρχουν στην περιοχή  , μιλά αποφασισμένος να φτάσει όπου χρειαστεί ώστε να τηρήσει την υπόσχεση που τους έδωσε.

Αυτά τα παραπήγματα στα οποία διαμένουν,  που ουδέποτε διεκδίκησαν την κυριότητα τους, επιτελούν ρόλο εθνικό όπως αναφέρει «και το γκρέμισμα τους σίγουρο είναι ότι θα φέρει τους Τούρκους μέσα στην περιοχή, αφού ήδη στο άκουσμα της πιθανής κατεδάφισης τους, διαφημίζουν βαρκάδες στο Αινήσιο Δέλτα σαν να είναι Τούρκικο έδαφος.»

Όπως επισημαίνει, «πιέζουμε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να προσέξουν όλους εμάς τον πιο μάχιμο Σύλλογο της περιοχής μας,  όπως αυτός  αποδείχθηκε στα γεγονότα του Μαρτίου 2020.Αν φύγουμε πιστέψτε με θα  πηγαίνουμε να δούμε τον υδροβιότοπο δείχνοντας διαβατήριο»

Ανέφερε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένουν να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που θα βάλουν φρένο στην κατεδάφιση τους αλλά και στην αναστολή των προστίμων από την Εφορία, την Πολεοδομία, που βαρύνουν τους ιδιοκτήτες, φρένο ακόμη και σε κατασχέσεις τραπεζικών  λογαριασμών , φρένο και στα ποινικά δικαστήρια στα οποία οδηγούνται με δικά τους έξοδα .

Άνθρωποι που φυλούν τα σύνορα και μεριμνούν για την προστασία του υδροβιότοπου περιμένουν ακόμη τις υποσχέσεις περί νομιμοποίησης των καλυβών πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Όμως τίποτα δεν έχει προσχωρήσει. Η μελέτη δεν έγινε και θα είναι  εκτεθειμένοι. Μια πενταετής παράταση των κατεδαφίσεων και των προστίμων θα τους ανακούφιζε, αλλά μέχρι να γίνει αυτό διαμηνύουν πως είναι αποφασισμένοι λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Πρώτα θα πέσουμε εμείς και μετά οι καλύβες!»Αγώνας μέχρις εσχάτων για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου Αγώνας μέχρις εσχάτων για τις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος