Α. Γιαννακίδου: Βάλσαμο η απόδοση του Εθνολογικού Μουσείου στο δημόσιο

Στο δημόσιο θα ανήκει πλέον η κυριότητα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης μετά και την απόρριψη των ενστάσεων των ιδιοκτητών του κτιρίου,  επί της ομόφωνης απόφασης του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ) περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ενός Μνημείου, όπως είχε από το 2019 χαρακτηρισθεί  από το ΥΠΠΟ.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικού κάλλους κτίρια  της Αλεξανδρούπολης, που χρονολογείται από το 1899 και που η οικογένεια Γιαννακιδη από το 1998 είχε ξεκινήσει την αποκατάσταση του για να στεγάσει τις αξιόλογες δράσεις και αποκτήματα, που αυτό διαθέτει,(ήταν το πρώτο που λειτουργούσε με βίντεο στις αίθουσες πριν ακόμη το εφαρμόσει η Αθήνα)  προς τέρψη των επισκεπτών του.

Ικανοποιημένη και αισιόδοξη δηλώνει η πρόεδρος του,  Αγγέλα Γιαννακιδου για τις μικρές μάχες που κερδίζονται κάθε φορά για το κτίριο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την  απαλλοτρίωση του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας αναφέρθηκε στις διαδοχικές κατακτήσεις, που έγιναν για το χώρο αυτό πρώτα με την καθιέρωση του ως Μνημείο  κάνοντας το τοποσημο της Θράκης και σήμερα με την απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της απόδοσης του στο δημόσιο κι όπως όλα δείχνουν στο Δήμο Αλεξανδρούπολης .

Ένα διάστημα δικαστικών αγώνων που ευτυχώς έχουν αίσιο τέλος για το κτίριο που από το 1998 ξεκίνησε ένας αγώνας αποκατάστασης του,  με έξοδα της οικογένειας της .

Υπήρξαν στιγμές  που  αναρωτήθηκε που θα οδηγήσει η υπόθεση αυτή, αλλά ποτέ δεν την κατέβαλε αυτό. «Τόσα χρόνια αγώνων δεν στάθηκαν ικανά να μου ρουφήξουν την ενέργεια και την δραστηριότητα μου, ούτε το σκεπτικό μου» δηλώνει με έμφαση.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπήρχε η θετική αυτή εξέλιξη,  θα ήταν πολύ δύσκολη η μεταφορά του Μουσείου σε έναν άλλο χώρο έως και ακατόρθωτη, αφού σήμερα στον μικρό χώρο του  φυλάσσονται περί τα 10-12.000 αντικείμενα που δεν εκτίθενται επίσης 8.000 φωτογραφίες και 5.000 έγγραφα. Μια μετακόμιση θα είχε κόστος πάνω από 50.000 ευρώ όπως υπολογίζει. Σήμερα ο Οργανισμός συντηρείται με προσωπικά κεφάλαια της οικογένειας Γιαννακιδη .Πρόκειται όπως είπε για έναν τεράστιο αγώνα στον οποίο υποβάλλονται όλα τα μέλη της οικογένειας μου.»

Να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου ανέρχονται περί τα 5.000 ευρώ μηνιαίως όπως σημείωσε η κ Γιαννακιδου κάτι, που δεν μπορεί  να αντέξει Σύλλογος η Μουσείο που δεν είναι κρατικό.

Αγγέλα Γιαννακιδου Πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος