Αλεξανδρούπολη – Β. Kράββα: Μπορούμε να διεκδικήσουμε θέση στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

 «Οι προσφυγικές γεύσεις κατέχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε θέση στον κατάλογο της υλικής και άυλης, κυρίως όμως της υλικής πολιτιστικής κληρονομιά της Ουνέσκο όπου αρχίζουν τις τελευταίες δεκαετίες και εντάσσονται και οι γαστρονομικοί διατροφικοί τρόποι,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και στην Ολγα Ορφανίδου στο περιθώριο της ολοκλήρωσης του συνεδρίου «Προσφύγων γεύσεις γαστρονομικές διαδρομές μετά την συνθήκη της Λωζάνης»  που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη η  κ. Κράββα Βασιλική, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ανθρωπολογίας της  Κατανάλωσης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

 «Μπορούμε να πάμε μπροστά. Η διατροφή και η τροφή δεν είναι ένα απολίτικο θέμα, είναι ένα θέμα άκρως  πολιτικό», είπε η κ. Κράββα και κάλεσε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους να βγουν από την εσωστρέφεια τους. «… πρέπει να βγουν και το κάνανε έμπρακτα σε αυτό το συνέδριο, από την εσωστρέφεια τους και την στείρα ως ένα βαθμό αναπαραγωγή της παράδοσης, της μουμιοποιούμενης παράδοσης και να ενώσουν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για την διατροφή και την τροφή στο άρμα του εξσυγχρονισμού, των διεκδικήσεων της πολιτιστικής κληρονομιάς… » υπογράμμισε.

Αναφερόμενη  στην συμμετοχή του κοινού,  σημείωσε  πως ήταν ένα συνέδριο το οποίο  μίλησε στην καρδιά των ανθρώπων γιαυτό  το λόγο και η συμμετοχή ήταν μεγάλη σε τόσο διαφορετικές ηλικίες. «Στόχος μας ήταν η γεύση να προκαλέσει συγκίνηση και θύμισες και νομίζω ότι, το καταφέραμε,» είπε.

«Όλο το υλικό από το τριήμερο συνέδριο θα συγκεντρωθεί, -θα χρειαστεί βέβαια πολύς χρόνος- θα γίνει επιμέλεια και επεξεργασία ώστε να υπάρξει η έκδοση των πρακτικών, όπως έγινε με το πρώτο συνέδριο» είπε η κ.  Κράββα υπογραμμίζοντας πως «φιλοδοξία μας είναι τα συνέδρια αυτής της μορφής να γίνουν θεσμός και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος