Υποψήφια για το Dark Sky Places η Μονόλιθος Ρόδου

Υποψήφια για ένταξη στο διεθνές πρόγραμμα Dark Sky Places -«Διεθνείς κοινότητες σκοτεινού ουρανού» είναι η περιοχή της Μονολίθου, μετά από πρωτοβουλία του Ροδίτη ερασιτέχνη αστρονόμου Στράτου Κουφού, η οποία υιοθετήθηκε από το τοπικό συμβούλιο Μονολίθου και ετέθη υπ όψιν της δημοτικής αρχής της Ρόδου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.

Το πρόγραμμα Dark Sky Places, υλοποιείται από τον International Dark-Sky Association, για να ενθαρρύνει τις κοινότητες, τα πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές ανά τον κόσμο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν τους σκοτεινούς χώρους μέσω υπεύθυνων πολιτικών φωτισμού και δημόσιας εκπαίδευσης.
Οι περιοχές που πιστοποιούνται, εξήγησε σήμερα ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς, θεωρούνται κατάλληλες για αστρονομικές παρατηρήσεις, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό και την τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Στράτος Κουφός, θεώρησε ως κατάλληλη για πιστοποίηση την πλαγιά του Κάστρου της Μονολίθου και κατέθεσε αίτηση, η οποία εγκρίθηκε από τον International Dark-Sky Association (Διεθνή Οργανισμό Σκοτεινού Ουρανού). Η διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και 3 χρόνια, περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες όπως η διενέργεια φωτομετρήσεων, ενώ τα πιστοποιημένα International Dark Sky Places, ως τον περασμένο Ιανουάριο ανέρχονταν σε 195 σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Σαν δημοτική αρχή είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε την υποψηφιότητα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου, μετά τη σύσκεψη, στην οποία πήραν επίσης μέρος ο κ. Στράτος Κουφός, ο αντιδήμαρχος της περιοχής Νεκτάριος Φλοσκάκης και ο κ. Στέλιος Κούτρης ως εκπρόσωπος της Μονολίθου, ενώ συμμετείχε από τις Βρυξέλλες η κ. Ελένη Χατζηχρήστου εκ μέρους του Οργανισμού.

Φωτό: Στράτος Κουφός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος