Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

Στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, προχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

Εντός του προσεχούς διαστήματος θα ακολουθήσει και η δημοπράτηση του έργου. Είναι προϋπολογισμού 17,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 16,8 εκ. ευρώ. Το ποσό των 400.000 € θα καταβληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ 35.000 € θα καταβάλλει ο Δήμος Ρόδου.

Εθνικό Θέατρο

Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου ΡόδουΤο έργο αποκατάστασης του εθνικού θεάτρου Ρόδου προβλέπει την εκπόνηση μελετών σε φάση μελετών εφαρμογής, εργασίες για την αποκατάσταση και λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. Περιλαμβάνονται, επίσης, όλες οι απαραίτητες διαμορφώσεις και εγκαταστάσεις για τη λειτουργία της σκηνής, του συνεδριακού-μεταφραστικού κέντρου, των οπτικοακουστικών μέσων, των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας και συστημάτων ασφάλειας, του θεατρικού φωτισμού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του κτιρίου.

Το εθνικό θέατρο Ρόδου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αrmando Bernabiti και λειτούργησε με την ονομασία «Teatro Giacomo Puccini». Από το 1981 και μετά δεν έγιναν συστηματικές εργασίες συντήρησης και το κτίριο, μέχρι και το 2006 παρουσίασε σημαντικής έκτασης φθορές. Το 2005 πέρασε στην ευθύνη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1988, ενώ έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο, το 1986, από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων.

Νεοκλασικό σχολείο Ρόδου

Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου ΡόδουΗ προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Νεοκλασικού Σχολείου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, προβλέπει τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και την αρχιτεκτονική του αποκατάσταση. Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το κτίριο του νεοκλασικού σχολείου της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της οθωμανικής περιόδου. Ήταν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων. Η α΄ φάση εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του νεοκλασικού σχολείου υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2015, μέσω του ΠΕΠ- ΕΣΠΑ 2007-2013. Η β΄ φάση προβλέπει την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος