Το 20ο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης

Πιστό και φέτος στο ραντεβού του με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 20η συνεχόμενη χρονιά, το Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό από το απόγευμα της Πέμπτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Κυριακής 13 Ιουλίου στη Συνεδριακή Αίθουσα «Βαλμά» του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο σταθερά από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την έναρξη του σεμιναρίου, η επιστημονική-οργανωτική επιτροπή αποφάσισε φέτος να δώσει έναν απολογιστικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας και τη διαχρονική συνέχεια και εξέλιξη των θεματικών πεδίων με τα οποία ασχολήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εισαγωγική ενότητα του Σεμιναρίου (Πέμπτη απόγευμα) θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από τον Πρύτανη του ΕΜΠ, Ιωάννη Χατζηγεωργίου, τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πέτρο Καβάσαλη, και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Ιωάννη Ρούσσο. Στη συνέχεια ο Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και τέως διευθυντής του ΕΒΕΟ, θα κάνει μια ιστορική αναδρομή των Σεμιναρίων από το 2006 έως σήμερα, των οποίων αποτέλεσε συνιδρυτής μαζί με τον Θεόδωρο Καρούνο και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Θα ακολουθήσει η κύρια ομιλία (keynote speech) του Per Alex Sørensen, συνιδρυτή της δανέζικης εταιρείας PlanEnergi, που έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ, με τίτλο “Status of climate change and technical solutions”.

Οι 4 βασικές θεματικές ενότητες του Σεμιναρίου θα λάβουν χώρα το πρωί και απόγευμα της Παρασκευής και του Σαββάτου. Η πρώτη ενότητα (Παρασκευή πρωί) είναι αφιερωμένη στο ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και στις προκλήσεις που ανακύπτουν από τη χρήση της σε διάφορα πεδία εφαρμογής όπως στην εκπαίδευση και την έρευνα, τις παραγωγικές διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη δημόσια διοίκηση και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν ο Τίμος Σελλής, Διευθυντής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», ο Ανδρέας Μπουντουβής, Καθηγητής και τέως Πρύτανης του ΕΜΠ, o Βασίλης Μάγκλαρης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, ο Μανώλης Κουμάνταρος, Head of Innovation and CX της Kantar, και ο Αλέξιος Ζάβρας, Chief Open Source Compliance Officer της Intel Corp.

Το θέμα της δεύτερης ενότητας (Παρασκευή απόγευμα) αφορά τις περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές με έμφαση στον νησιωτικό χώρο. Στην ενότητα αυτή θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Γκούμας, στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βρασίδας Ζάβρας, σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης και πρώην Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γιάννης Σπιλάνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα συμμετάσχουν και τοπικές επιχειρήσεις.

Στην τρίτη θεματική ενότητα (Σάββατο πρωί) θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρεμβάσεις πάνω στο θέμα της διασύνδεσης του κόσμου της έρευνας με τον κόσμο της παραγωγής και γενικότερα την κοινωνία. Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται στελέχη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως ο Άγγελος Τσακανίκας, διευθυντής του ΕΒΕΟ και Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, και η Κατερίνα Παπαδούλη, επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας Innovinagri του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, θα μιλήσουν ιδρυτές/στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων (Metabolio, Local AI, V-Cube, StartPC) καθώς και ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Υπεύθυνος του Τομέα Εκπαίδευσης της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ομιλίες θα πραγματοποιηθούν και από τον Πρόδρομο Τσιαβό, Head of Digital and Innovation του Ιδρύματος Ωνάση, και την Άρτεμη Γιάγκου, ερευνήτρια στο Deutsches Museum του Μονάχου. Μεταξύ των παρεμβάσεων θα είναι αυτή του Μάνου Ματσαγγάνη, Καθηγητή στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο.

Η τέταρτη θεματική ενότητα (Σάββατο απόγευμα) επικεντρώνεται στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και θα συζητηθούν θέματα όπως οι προϋποθέσεις αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών από τις εγχώριες επιχειρήσεις, και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Ομιλητές μεταξύ άλλων θα είναι ο Τάσος Αναστασάτος, γενικός διευθυντής στην Eurobank, ο Δημήτρης Λιάκος, ανώτατο στέλεχος επίσης στην Eurobank, ο Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, και ο Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Τέλος, την Κυριακή το πρωί θα συζητηθούν τα Συμπεράσματα του Σεμιναρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

https://infostrag.gr/wp-content/uploads/2025/07/INFOSTRAG-SYROS-SEMINAR-PROGRAM_2025.pdf

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος