Με δημιουργικές δράσεις, έκθεση ζωγραφικής, θεατρικά από παιδιά δημοτικού και συλλογική κουζίνα με γεύσεις από χώρες του κόσμου τιμά σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουνίου, το τοπικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κω την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο.
«Σήμερα τιμάμε το θάρρος των προσφύγων να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να γλυτώσουν από πολέμους, συγκρούσεις, διώξεις. Αναδεικνύουμε τα δικαιώματα, τις ανάγκες, τα όνειρά τους‘» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα Θάνος Στάμος.
«Το φετινό μήνυμα» πρόσθεσε «είναι η αλληλεγγύη μας, την οποία χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ».
Αναφέρθηκε στον αυξημένο – όπως είπε – σε σχέση με πέρυσι αριθμό αφίξεων προσφύγων και μάλιστα και σε μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, τη Νίσυρο, την Καλόλιμνο, τη Σύμη, καθώς και στις ανάγκες των ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις δομές Λέρου και Κω, στις οποίες διαμένουν 1.150 και 1.151 άτομα αντίστοιχα.
«Ελπίζ» σημείωσε ο κ, Στάμος «να λειτουργήσει άμεσα το νέο πρόγραμμα «Ιπποκράτης» του Υπουργείου Μετανάστευσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) καθώς παύει ο ΕΟΔΥ τις συμβάσεις των 450 εργαζομένων στις δομές ένα μήνα νωρίτερα, τέλος Ιούνη».
«Αναγκάζονται οι πρόσφυγες να μένουν σε πάρκα γιατί καθυστερεί η άδεια παραμονής».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «εικόνα εγκατάλειψης προσφύγων που υποχρεώνονται να φύγουν από τις δομές, βρίσκοντας καταφύγιο μαζί με τα παιδιά τους σε υπαίθριους χώρους στο κέντρο της πόλης της Κω, χωρίς πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά νερό, στέγη, λόγω καθυστέρησης της έκδοσης αδείας παραμονής και ενώ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες».
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στα Δωδεκάνησα: «Από τη στιγμή που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και ολοκληρώσουν τις διαδικασίες Ασύλου έχουν δικαίωμα να παραμείνουν μέσα στις δομές για 30 μέρες. Μετά οφείλουν να αποχωρήσουν. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν τα ταυτοποιητικά έγγραφα στον καθορισμένο χρόνο, λόγω και μεγάλου αριθμού αιτήσεων, οπότε παραμένουν σε αστεγία, γιατί δεν είναι εφικτό να έχουν σπίτι μέχρι να παραλάβουν τα έγγραφά τους ,να βρουν δουλειά και να ενταχθούν στη κοινωνία».
Σύμφωνα με τον κ. Στάμο, περί τους 88 πρόσφυγες έχουν ήδη προσφερθεί να εργαστούν σε τοπικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στις μέρες εργασίας, όπου ενδιαφέρθηκαν 150 επιχειρήσεις. Παράλληλα, επισήμανε ότι «πολλοί εξ αυτών έχουν σπουδάσει σε Πανεπιστήμια, ήταν δάσκαλοι, γιατροί, άλλοι ασχολούνταν με αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και εργάζονταν όλοι στις πατρίδες τους πριν τολμήσουν το επικίνδυνο ταξίδι για να γλυτώσουν από καταστροφικούς πολέμους, βία και λιμό. Και αυτή τη δύναμη και την ικανότητά τους να ξεκινούν πάλι από την αρχή, παρά τις τρομακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τιμάμε σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος