ΤΕΕ: Καταστροφική για τη Κω η ανέγερση ξενοδοχείου στα Θερμά – Ιαματικές Πηγές

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην ανέγερση ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στα Θερμά –Ιαματικές πηγές της Κω, δηλώνουν η Μόνιμη Επιτροπή του Τ.Ε.Ε και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του νησιού.
“Μία τέτοια επιλογή, τονίζουν, θα ήταν καταστροφική καθώς θα απέκλειε τους πολίτες από την πρόσβαση στην πηγή και την παραλία, θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την ήδη κορεσμένη ξενοδοχειακά υποδομή του νησιού και θα κατέστρεφε μία περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους”.

Να σημειωθεί ότι η Κως είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα που χάρη στη ρηγματογενή τεκτονική και ηφαιστειογενή του υφή, διαθέτει τριών ειδών ιαματικές μεταλλικές πηγές (θερμές, υπόθερμες και ψυχρές) η επισκεψιμότητα των οποίων είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενώ ο Ιπποκράτης είναι ο πρώτος που μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες της υδροθεραπείας.

ΤΕΕ: Καταστροφική για τη Κω η ανέγερση ξενοδοχείου στα Θερμά – Ιαματικές Πηγές“Τα Θερμά ανήκουν στο λαό της Κω και ως τέτοια θα πρέπει να παραμείνουν. Με τον όρο «αξιοποίηση» σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε την ανέγερση ενός ακόμη ξενοδοχειακού συγκροτήματος εκατοντάδων ή και χιλιάδων κλινών. Είναι ένας μοναδικός βραχώδης φυσικός σχηματισμός και έτσι θα πρέπει να μείνει”, υποστηρίζουν η Μόνιμη Επιτροπή του ΤΕΕ και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Παράλληλα προτείνουν μια μορφή ήπιας ανάπλασης της περιοχής, του οικήματος που υπάρχει από δεκαετίες και για το οποίο ήδη η δημοτική αρχή έχει προαναγγείλει την επανάχρηση και ανακαίνιση του.
Μια αξιοποίηση που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης στη πηγή και στην παραλία, ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες και την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας.
“Φαντάζεστε να κτιστεί εκεί πάνω μια Ξενοδοχειακή μονάδα στις πλαγιές, που είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις και ας είναι βράχια”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Γιώργος Χρυσουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.
Υποστήριξε πως η ήπια ανάπλαση θα πρέπει να είναι αντικείμενο ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία θα προκύψει μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ενώ παρότρυνε τη δημοτική αρχή να αναθέσει σε φοιτητές Ελληνικών Πανεπιστημίων τη σύνταξη αυτών των μελετών που αποπνέουν δίχως άλλο φρεσκάδα και καινοτόμες ιδέες.
Υπενθυμίζουμε την έντονη ανησυχία που είχε εκφράσει πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, για το μέλλον της ιαματικής πηγής στα «Θερμά» και την πλήρη αντίθεσή του σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, με επιστολή του στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στην ΚΕΔΕ και στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.
Στην επιστολή έκανε λόγο για “κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και όχι συνεργασία για την αξιοποίησή τους, αφού μεταφέρει τον πλούτο περιοχών της χώρας μας, σε συγκεντρωτικά, υδροκέφαλα, σχήματα, δίχως κανένα λόγο στις τοπικές κοινωνίες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος