Τ. Ηρακλείδης: Το ΥΠΠΟ θα αποφασίσει αν θα καθαιρεθεί ο Μιναρές στο Τζαμί της Λότζιας ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο

Στην διαφωνία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του τεχνικού συμβούλου του έργου για τη καθαίρεση ή μη του Μιναρέ στο Τζαμί της Λότζιας στη Πλατεία Πλατάνου, αποδίδει τη καθυστέρηση της αποκατάστασης του Τεμένους από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, ο μηχανικός Τέλης Ηρακλείδης, υπεύθυνος από πλευράς Οργανισμού διαχείρισης κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Κω ,μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

“Εμείς θεωρούμε ότι ο Μιναρές πρέπει να διατηρηθεί, η Εφορεία όμως έχει αντίθετη άποψη. Αν το Υπουργείο Πολιτισμού συμφωνήσει με τις Τ.Υ. της Εφορείας Αρχαιοτήτων και υπάρξει τελική εισήγηση πρέπει αυτή να εγκριθεί από το ΚΑΣ”, υπογράμμισε ο κ. Ηρακλείδης, υπενθυμίζοντας ότι και η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια παραμένει ωστόσο στον αέρα η χρηματοδότηση του έργου.

Τ. Ηρακλείδης: Το ΥΠΠΟ θα αποφασίσει αν θα καθαιρεθεί ο Μιναρές στο Τζαμί της Λότζιας ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο

Για το Γαζή Χασάν Πασά τζαμί στο Πλατάνι σημείωσε ότι οι εργασίες είναι σε καλό δρόμο, η κατασκευή του γίνεται με επίβλεψη από την Περιφέρεια και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες, ενώ η αποκατάσταση του Παλαιοχριστιανικού Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στη Θέση Επτά Βήματα είναι στο στάδιο δημοπράτησης.

Όσον αφορά στον χρόνο έναρξης των εργασιών στο Τέμενος  Defterdar και της Κρήνης στη Πλατεία Ελευθερίας, επανέλαβε την εκτίμηση του ότι θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια, γιατί, όπως τόνισε, “θα ήταν αφύσικο μέσα στη σεζόν να ξεκινήσει το έργο προκαλώντας όχληση στην κεντρική πλατεία του νησιού ,την πλέον επισκέψιμη”.

“Το ΥΠΠΟ και η αρμόδια υπηρεσία αναστηλώσεων περιμένει την κατάλληλη στιγμή, εξήγησε ο κ Ηρακλείδης, ώστε να δώσει την άδεια στον εργολάβο να εγκατασταθεί ουσιαστικά καθώς δεν θα μπορούσε αυτή τη περίοδο να μπαινοβγαίνουν φορτηγά στην ιστορική Πλατεία και να απομακρύνονται μπάζα”.

Τ. Ηρακλείδης: Το ΥΠΠΟ θα αποφασίσει αν θα καθαιρεθεί ο Μιναρές στο Τζαμί της Λότζιας ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος