«Το Νοσοκομείο καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού». Αυτό τόνισαν σήμερα, σε μια συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε περίπου 2 ώρες, γιατροί και νοσηλευτές που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Ρόδου. Τον λόγο έλαβαν, εκτός από τα μέλη του συλλόγου νοσοκομειακών γιατρών, διευθυντές τμημάτων και κλινικών, μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές για να περιγράψουν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Σάββα Καραταπάνη, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες 85 από τις 153 θέσεις γιατρών, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. «Το υπουργείο πρέπει να δει το νοσοκομείο Ρόδου με άλλο μάτι. Το ΕΣΥ έχει γεράσει, το προσωπικό που φεύγει δεν αναπληρώνεται και σύντομα θα φθάσουμε σε αδιέξοδο» είπε.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλύπτεται από ειδικευόμενους γιατρούς, χωρίς να λειτουργεί συνεχώς γραφείο κίνησης και διαλογής, με αποτέλεσμα «να δημιουργείται το αδιαχώρητο και μια κατάσταση που δεν τιμά ούτε το προσωπικό, ούτε τους ασθενείς που πρέπει να εξετάζονται με αξιοπρέπεια», όπως είπε ο ειδικευόμενος παθολόγος Ιωάννης Ψαρομπάς.
Στις δύο Παθολογικές Κλινικές, υπηρετούν 6 γιατροί, εκ των οποίων οι 3 (οι διευθυντές Στέλιος Καραταπάνης και Γιώργος Ψελλάκης και ακόμα ένας γιατρός) παραμένουν οικειοθελώς με παράταση θητείας. Όταν θα αποχωρήσουν, η λειτουργία των Κλινικών, θα είναι αδύνατη.
Στον ακτινοδιαγνωστικό τομέα, σύμφωνα με τις γιατρούς Ελένη Τσομπάνου και Ειρήνη Δελαπόρτα, υπάρχει έλλειψη γιατρών και χειριστών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι εφημερίες, να έχει κλείσει το τμήμα μαστού, να υπολειτουργούν ο μαγνητικός τομογράφος, η οστική πυκνότητα και ο υπέρηχος.
Η Νευρολογική Κλινική οδεύει προς αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν νοσηλευτές, ενώ υπηρετούν 2 από τους 4 γιατρούς. Σύμφωνα με την διευθύντρια της, κ. Καλιαντζόγλου, υπήρξε ενδιαφέρον για 15 θέσεις νοσηλευτών και 4 τραυματιοφορέων (επικουρικό προσωπικό), αλλά δεν προσελήφθησαν, γιατί το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί εδώ και περίπου ένα χρόνο χωρίς διοικητικό συμβούλιο, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να εκτελεί χρέη διοικητή!
Προς το λουκέτο οδεύει και η Νευροχειρουργική Κλινική, αφού, μετά την υποβολή παραίτησης του διευθυντή της Δημήτρη Μακρή και της γιατρού Παναγιώτας Δρούζια, θα μείνει μόνο ένας νευροχειρουργός. «Πριν γίνει η κλινική, γίνονταν εκατοντάδες αεροδιακομιδές κάθε χρόνο. Έχω δει, στον Ευαγγελισμό που υπηρετούσα τότε, ανθρώπους από τη Ρόδο, να φτάνουν στην Αθήνα νεκροί» είπε ο Δημήτρης Μακρής, για να προσθέσει ότι «προσπαθούμε να κρατήσουμε το νοσοκομείο με νύχια και με δόντια, αλλά δεν μπορούμε να διαλύσουμε τις οικογένειες μας, εφημερεύοντας μαζί με τη σύζυγο μου για 10 – 11 μέρες κάθε μήνα. Την ίδια στιγμή οι εφημερίες περικόπτονται. Επιπλέον, από τον Μάρτιο έχουμε ενημερώσει ότι υπάρχει νευροχειρουργός που επιθυμεί να υπηρετήσει στη Ρόδο και κανείς δεν έχει κάνει τίποτα γι αυτό» τόνισε.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με 3 γιατρούς για 6 κρεβάτια, ενώ οι χειρουργικές αίθουσες είναι μόνο δύο, λόγω έλλειψης νοσηλευτών. «Ποτέ δεν υπήρξε λίστα αναμονής 2.000 ασθενών για χειρουργείο. Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν, με απειλές, τον Νοέμβριο και σταμάτησαν πανελλαδικά. Στη Ρόδο έχουν γίνει 85» είπε η αναισθησιολόγος Πολύμνια Γαλανού.
Με… ενάμιση γιατρό λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική, αφού ο ένας από τους δύο καλύπτει και το νοσοκομείο της Κω, ενώ με γιατρό από το Κέντρο Υγείας Ρόδου λειτουργεί η άλλοτε κραταιά Παιδιατρική Κλινική που είναι η μοναδική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα Δωδ/σα.
Επίσης με 2 από τους 4 γιατρούς λειτουργεί η Ουρολογική, που δέχεται καθημερινά περί τους 60 ασθενείς, οριακά λόγω έλλειψης νοσηλευτών λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην Καρδιολογική που νοσηλεύει χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο (αιμοδυναμικό, αγγειοπλαστικές, βηματοδότες, στεφανιογράφος κλπ).
«Είμαστε 150 νοσηλευτές, για 370 κλίνες. Είμαστε και ‘μεις ασθενείς, αφού οι περισσότεροι έχουμε μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα. Βιώνουμε καταστάσεις εργασιακής γαλέρας» τόνισε η νοσηλεύτρια Ελένη Αγγέλη.
«Με αυτά τα δεδομένα, είναι ασφαλές το πρόγραμμα των εφημεριών;» αναρωτήθηκε ο παθολόγος Άρης Καϊκης, ενώ στο σύνολο τους, γιατροί και νοσηλευτές, τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν από το υπουργείο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος