Στο σκοτάδι οι κρατήσεις λένε οι τουριστικοί πράκτορες της Κω – Ελπίδα το “πράσινο πιστοποιητικό”

Στο σκοτάδι είναι οι κρατήσεις σε Ξενοδοχεία και καταλύματα αυτή την ώρα και στα Δωδεκάνησα σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων. “Έχουμε ακυρώσεις και δεν υπάρχει σαφής εικόνα που να δείχνει ότι πάμε καλά”, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου  Αιγαίου ο τουριστικός πράκτορας, Κώστας Τεχνίτης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουμε το 50% του 2019 όπως ισχυρίζεται ο κ. Θεοχάρης.

“Όχι δεν θα είναι αυτά τα ποσοστά, όχι μόνο σε Ρόδο και Κω, αλλά και πανελλαδικά. Ίσως είναι καλύτερα από το 2020. Όμως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό -το πράσινο πιστοποιητικό -που προϋποθέτει και τις δυο δόσεις του εμβολίου γιατί εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου για να διασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου”, υπογράμμισε ο κ. Τεχνίτης.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Αγγλική αγορά που είναι η πρώτη αγορά για τα Δωδεκάνησα υποστήριξε ότι υπάρχει μια σύγχυση, τόσο σε σχέση με τους εμβολιασμούς που προχωρούν πολύ αργά στη Μ. Βρετανία, όσο και με τους πρόσθετους περιορισμούς που θέλουν να επιβάλλουν στους κατόχους του πράσινου πιστοποιητικού που είναι επιπλέον κόστος.
Φέτος η σεζόν θα λειτουργήσει στη βάση του last minute δηλαδή της τελευταίας στιγμής, υποστηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες και αυτό ήδη διαφαίνεται. Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να κρατήσουν τους πολίτες τους εντός των συνόρων, παράλληλα όμως πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για ελεύθερη μετακίνηση και για το πράσινο πιστοποιητικό.
Ο κ Τεχνίτης δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τη καθυστέρηση των εμβολιασμών στους εργαζόμενους του τουρισμού, όσων δουλεύουν ως υπάλληλοι ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οδηγοί ταξί, καθώς έπρεπε να είχαν ήδη εμβολιαστεί γιατί δεν προστατεύονται, όπως είπε, μόνο από τα δυο τεστ την εβδομάδα.
Όσον αφορά στα κέρδη επεσήμανε πως ούτε κατά διάνοια αυτά θα αγγίξουν το 50% του 2019, την ώρα μάλιστα που οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού διογκώνονται και τα υγειονομικά δεδομένα καθυστερούν την όποια ανάκαμψη του κλάδου που εισφέρει το 25% και πλέον του ΑΕΠ της χώρας.

Πιο ζοφερή όμως είναι η εικόνα για τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αφού όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου τα ξενοδοχεία τηρούν στάση αναμονής ως προς τη διαδικασία των επαναπροσλήψεων, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τις αφίξεις και τις πληρότητες, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει πριν τις 15 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, η κλαδική σύμβαση υποχρεώνει τους ξενοδόχους να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούσαν την περσινή σεζόν, εφόσον έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης έως τις 10 Ιουνίου, αλλιώς πρέπει να τους αποζημιώσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος