Στο πλευρό του Δήμου Πάτμου η ΚΕΔΕ για το θέμα των Αρκιών

Ομόφωνα στηρίζει η ΚΕΔΕ με πρόσθετη παρέμβαση κάθε δικαστήριο που έχει ο Δήμος Πάτμου με το Δημόσιο παρέχοντας κάθε είδους δυνατή βοήθεια για το ζήτημα των Αρκιών.

Με παρέμβαση του δημάρχου της Πάτμου κ. Ελευθερίου Πέντε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ διατυπώθηκε η ισχυρή βούληση και αποφασίστηκε να ενσωματωθεί το ζήτημα της Πάτμου στην «ατζέντα» της ώστε να γίνει επίσημη παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών για νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα με τις «άδικες» όπως χαρακτηρίζονται διεκδικήσεις των περιουσιών μόνιμων κατοίκων από το δημόσιο σε Μαράθι και Αρκιούς. Ζήτημα που απασχολεί πλήθος νοικοκυριών στα νησιά επί σειρά ετών.

Ήδη ο δήμαρχος Πάτμου με δεδομένο πως οι αγωγές αυτές διενεργούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποίησε σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, το ζήτημα δηλώνοντας ότι αντιλήφθηκε άμεσα το μέγεθος του προβλήματος και στηρίζει το Δήμο Πάτμου.

Στο πλευρό του Δήμου Πάτμου η ΚΕΔΕ για το θέμα των Αρκιών
“Προασπίζουμε τα δικαιώματα των κατοίκων”

Όπως δηλώνει ο κ. Πέντες «το χρόνιο ζήτημα ιδιοκτησίας των πατρογονικών περιουσιών για πολλούς συμπολίτες και συνδημότες μας σε Πάτμο και Μαράθι και Αρκιούς είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό και επιτέλους αποκτά την προσοχή που του αρμόζει. Μετά από σειρά παρεμβάσεων μας και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την οριστική λύση».

Ο δήμαρχος Πάτμου υπογραμμίζει πως «με έναν παράλογο γείτονα που αποκαλεί ανά τακτά διαστήματα «τσιφλίκι» του το Μαράθι και τους Αρκιούς δηλώσαμε σε κάθε τόνο και προς κάθε θεσμικό φορέα πως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να θωρακίσουμε την Ελληνικότητα των ακριτικών νησιών μας είναι να προασπίσουμε στο απόλυτο τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων τους».

Το πρόβλημα προέκυψε γιατί το Ελληνικό Δημόσιο προχωράει τις διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Μαράθι που αποτελούν όμως πατρογονικές περιουσίες. Επιπλέον έχει προβεί και στην κατάθεση αγωγών θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων αυτών με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη. Ένα μέρος όμως των αγωγών αυτών στρέφονται αδίκως και κατά ιδιωτών αλλά και του Δήμου.

Ο κ. Πέντες μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ζήτημα θα λήξει με θετικό πρόσημο ύστερα από τις πολλές παρεμβάσεις και συναντήσεις που έγιναν. Η μάχη είναι δύσκολη».

Προσπάθεια ανάδειξης των μνημείων

Στο πλευρό του Δήμου Πάτμου η ΚΕΔΕ για το θέμα των Αρκιών

Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή Πάτμου συνεχίζει μια σειρά παρεμβάσεων στο νησί των Αρκιών όπως η διάνοιξη δρόμων για την διευκόλυνση των κατοίκων, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθούν και τα μνημεία του, όπως το το κάστρο της Ελληνιστικής εποχής ( όπως φαίνεται στη φωτογραφία με το Μαράθι στο βάθος) αλλά και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος