Στην Πάτμο η περιβαλλοντική δράση «Keep Aegean Blue»

Συνεχίζει το ταξίδι της στα νησιά της Δωδεκανήσου η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Keep Aegean Blue».
Σύμμαχοί της οι μαθητές, που συμμετέχουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην προσπάθεια να διατηρηθούν καθαρές οι ακτές και ο βυθός του Αιγαίου.
Μετά την παραλία «Ζέφυρος» της Ρόδου και την παραλία Ιαλυσού την περασμένη εβδομάδα, όπου η «σοδειά» ήταν περισσότερα από 500 κιλά σκουπίδια από την ακτή και τον βυθό, σειρά είχε η Πάτμος.
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, περισσότερων από 100, από το ΓΕΛ, το ΕΠΑΛ και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Πάτμου, έγινε μία ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση καθαρισμού παραλίας και του βυθού της, υπό το συντονισμό της δύτριας Κατερίνας Τοπούζογλου, ιδρύτριας του οργανισμού «All For Blue», με τη συνεργασία της οποίας η Περιφέρεια υλοποιεί την εν λόγω δράση.

Στην Πάτμο η περιβαλλοντική δράση «Keep Aegean Blue»

Ρόδες ποδηλάτων, γλάστρες, σωλήνες και ένα σωρό πλαστικά, σύνολο πάνω από 150 κιλά ήταν η «συγκομιδή» από τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό που έγινε στην Πάτμο.
Πριν από τον καθαρισμό της παραλίας προηγήθηκε σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές, με αντικείμενο τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
H Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, ενημέρωσε τους μαθητές για την σημασία των παρεξηγημένων καρχαριών και τη συμβολή τους στην διατήρηση και την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, εξηγώντας ότι, αντίθετα με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί, οι καρχαρίες δεν έχουν στο μενού τους το ανθρώπινο κρέας.
Είναι σκουπιδοφάγοι, δηλαδή οι κατ’ εξοχήν καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γι’ αυτό και πρέπει να παλέψουμε για την προστασία τους. Κάθε χρόνο θανατώνονται 100.000.000 καρχαρίες και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόσφατα, όπως είπε, δημοσιεύτηκε έρευνα, η οποία λέει πως μέχρι το 2038 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια, απ’ ό,τι ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις για τους καρχαρίες, όπως τόνισε, αν θέλουμε να σώσουμε τις θάλασσες μας.

Στην Πάτμο η περιβαλλοντική δράση «Keep Aegean Blue»

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, «All For Blue» συνεχίζεται, με επόμενους σταθμούς τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω.
Θα ακολουθήσουν τα νησιά των Κυκλάδων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος