Στην ηρωϊκή Κάσο ο Γ. Γεραπετρίτης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Mε μια σειρά λαμπρών εκδηλώσεων ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου θα τιμήσει την 197η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Ο αιγυπτιακός στόλος με περίπου 45 πλοία, όπου επέβαιναν 3.000 – 4000 Αλβανοί στρατιώτες με επικεφαλής τον Αλβανό στρατιωτικό Χουσεϊν Μπέη και το ναύαρχο Ισμαήλ Γιβραλτάρτ, τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαΐου 1824 και παρά την αντίσταση των κατοίκων, κατόρθωσε με προδοσία να καταλάβει το νησί, αφήνοντας 2.000 νεκρούς, ενώ τα γυναικόπαιδα αιχμαλωτίσθηκαν και πήραν το δρόμο για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

“Ήταν μια θυσία, που μαζί με άλλες ισάξιες πατριωτικές προσφορές εδραίωσε τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια του λαού μας στο πλαίσιο του ανεξάρτητου κράτους μας, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικά, με όλες του τις αντιφάσεις, το μόνο ασφαλές καταφύγιο του Ελληνικού Έθνους” δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Ερωτόκριτος.

Ο Γ. Γεραπετρίτης θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση 

Τις τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Θα παραστούν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής ενώ την Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης. Έχουν προσκληθεί και δήλωσαν ότι θα παραστούν στις εκδηλώσεις βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος η Έπαρχος Καρπάθου Κάσου -Καλλιόπη Νικολαϊδου και οι δήμαρχοι Σητείας και Αγίου Νικολάου από την Κρήτη και Καρπάθου.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει το Σάββατο στη θέση Αντιπέρατος –εκεί όπου έγινε η αποβίβαση των Αλβανών στρατιωτών- επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων Κατάθεση Στεφάνων και η Αγώνα Δρόμου προς τιμήν των Κασίων Αγωνιστών με τερματισμό την Πλατεία Ηρώων.

Στην ηρωϊκή Κάσο ο Γ. Γεραπετρίτης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θα υπάρχει επίσης στον Προαύλιο χώρο του Γυμνασίου & Λ.Τ Κάσου έκθεση πυρογραφίας του Στρατή Μυλωνά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενώ θα παρουσιαστούν διαφάνειες με τίτλο «Η ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού σχολείου της Ν. Κάσου “Θυμάται” το 1824 και το βρίσκει στο Σήμερα…» (Συντονίστρια Τασίκα Νίκη) Θα παρουσιαστούν τοπικοί χοροί από το Δημοτικό σχολείο της Η.Ν. Κάσου κα θα δοθεί Θεατρική παράσταση με το έργο «ΚΑΣΙΩΤΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΟΥ ‘21», του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη.
Την Κυριακή 6 Ιουνίου μεταξύ άλλλων θα γίνει αναφορά στο Ολοκαύτωμα από τον Γιώργη Χαδιώτη,θα παρουσιαστούν ναυτικά Δρώμενα – Βεγγαλικά από το Σύλλογο Αλιέων Η.Ν. Κάσου, λαμπαδηφορία / Προσάναμμα 1824 από μαθητές του Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου με αφετηρία το Λιμάνι της Κάσου και κατεύθυνση την πλατεία Ηρώων θα ακουστεί το Μοιρολόι της Κάσου απο τον νέο μουσικό Ανδριανό Χασαπλαδάκη και θα εμφανιστεί χορευτικό σχήμα του Δήμου Η.Ν. Κάσου.

Στην ηρωϊκή Κάσο ο Γ. Γεραπετρίτης για την 197η επέτειο του Ολοκαυτώματος

Η “ΕΞΟΔΟΣ” ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου θα τελεστεί Επίσημη Θ. Λειτουργία στην «Παναγία της Μαίρης» Αγ. Μαρίνας και θα γίνει έξοδος των Ι.Εικόνων «Παναγία Του Ολοκαυτώματος» και «Αγίου Γεωργίου Χαδιών». Πρόκειται για δύο σημαντικές εικόνες που φέρουν έντονα τα σημάδια από την βαναυσότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι εισβολείς ακόμη και τα Ιερά κειμήλια του τόπου.
Αμέσως μετά θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία και στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος , χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καρπάθου-Κάσου κ.κ. Αμβροσίου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός φιλόλογος Ευδοκία Μπατή.

Με το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Κάσου Μ.Ερωτόκριτος, θα έχει την ευκαιρία στην Βιβλιοθήκη της Κάσου να ενημερώσει τους προσκεκλημένους στις εκδηλώσεις για τα προβλήματα του νησιού του.

Οι εκδηλώσεις θα καλυφθούν από την ΕΡΤ για τις Ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος