Στη Βουλή η κατάρρευση του Κάστρου Φέρακλος

Η κατάρρευση του κάστρου Φέρακλος πάνω απο το Χαράκι της Ρόδου τίθεται ως ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απο την βουλευτή του Μερα 25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Το κάστρο προϋπήρχε από τη μεσοβυζαντινή περίοδο και πιθανότατα υπήρχε εκεί οχύρωση  από πιο πριν, από την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας. Η κατάκτησή του από τους Ιωαννίτες Ιππότες υπό το Μεγάλο Μάγιστρο Foulques de Villaret (1309-1317) στις 20 Σεπτεμβρίου 1306 αποτελεί την πρώτη ιπποτική κατάκτηση κάστρου στη Ρόδο. Την περίοδο εκείνη το κάστρο είχε μετατραπεί σε ορμητήριο πειρατών.

Οπως αναφέρει η βουλευτής “αγανάκτησαν πλέον οι κάτοικοι του Χαρακίου στη Μαλώνα, καθώς παρακολουθούν την κατάρρευση του Κάστρου Φερακλός ημέρα με την ημέρα.

Την ιστορική του αξία έχουν αναγνωρίσει οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού αλλά δεν έκαναν τίποτε για τη διάσωση του.Κομμάτια από το τείχος του έχουν πέσει την ώρα που στην περιοχή ήταν επισκέπτες, χωρίς ευτυχώς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός.

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επισκέπτες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολές της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλου η ΑΜΚΕ ECOMUSEUM RHODES.

Με αφορμή εκδήλωση που ζητήθηκε να γίνει στην περιοχή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παραδέχθηκε, ότι η κατάσταση των λιθοδομών του κάστρου,είναι σχετικά κακή, με πολλές ετοιμορροπίες και ως εκ τούτου τυχόν πραγματοποίηση μιας μαζικής εκδήλωσης θα εγκυμονούσε κινδύνους για τους επισκέπτες.

Πέρα από τις απαντήσεις των εκάστοτε υπουργών Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, για την ιστορική αξία του κάστρου και κυρίως για τα προβλήματα που παρουσιάζει, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία αν δεν αντιμετωπιστούν δεν έχει γίνει τίποτε. Όλοι αναρωτιούνται τι έγινε με την αποτύπωση της κατάστασης και την μελέτη που είχε παλαιότερα εκπονηθεί η οποία παραμένει στα συρτάρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και δεν επικαιροποιήθηκε όπως θα έπρεπε για να γίνει το έργο. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που αναστυλώθηκαν άλλα μνημεία και το κάστρο Φερακλός έμεινε να καταρρέει στο χρόνο” καταλήγει η βουλευτής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος