Στη Ρόδο η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μουράτη με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη 

Πλήθος φίλων της τέχνης στη Ρόδο, παρέστησαν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Κατερίνας Μουράτη με τίτλο ” η 2η έλευσις των τζιζ-τζιζ ” στο 10GR Hotel and Wine bar στην Παλιά Πόλη της Ρόδου , με την επιμέλεια του Πάνου Χατζηιωάννου.

Η καλλιτέχνης  περισσότερο από 40 χρόνια ζει και δημιουργεί στην Πάτμο «από την οποία αντλεί την πνευματική ενέργεια που εκπέμπει λόγω της ιερότητας της οποίας προσφέρει μια διαρκή έμπνευση. «Στα έργα μου βλέπετε συχνά εικόνες από το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης , την οποία μελετώ διαρκώς, επηρεάζοντας με σε έναν τέτοιο βαθμό που ακόμη και ο τρόπος ζωής μου θα τολμούσα να πω ότι μοιάζει με αυτήν μιας μοναχής στον κόσμο» υπογραμμίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου η καλλιτέχνης που παρέστη στα εγκαίνια. Προσθέτει δε πως «άγγελοι εντός και εκτός της γης, αποκαλυπτικοί και συγκαλυπτικοί ενίοτε, βρίσκονται μέσα σε έναν διαρκή πόλεμο, αγωνιώδώς μαχητικό».

Στη Ρόδο η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μουράτη με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη 

Σε αυτή την έκθεση στη Ρόδο  η Κατερίνα Μουράτη παρουσιάζει τα υπερφυσικά «τζιζ-τζιζ» της , που αποτελούν μέρη από την ομώνυμη συλλογή έργων που  αριθμεί 130 έργα . Πρόκειται για έργα μικρών διαστάσεων πάνω σε χειροποίητο χαρτί ,σχεδιασμένα με μαύρο και κόκκινο χρώμα με την ξεχωριστή σχεδόν εξωγήινη εικαστική γλώσσα της καλλιτέχνιδος.

Η Κατερίνα Μουράτη γεννήθηκε στη Βέροια το 1962 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σε ηλικία 20 χρονών γνώρισε την Πάτμο, όπου, όπως αναφέρει « ανακάλυψε το καλλιτεχνικό της ταλέντο και το ανέπτυξε με πειθαρχία κάνοντας την πρώτη της ατομική έκθεση στο νησί το 1987. Ακολούθησαν οι ατομικές εκθέσεις  της στις Βρυξέλλες το 1991 -όπου οι γνωστοί τεχνοκριτικοί Stephane Rey και Anita Nardon ,ενέταξαν το τότε έργο της στην Art Brut- στις αίθουσες Τέχνης Αστρολάβος Πειραιάς, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών ( οργανωμένη από το Εβραικό Μουσείο της Ελλάδος) , στην αρχοντική οικία Σταύρακα  και στο Μουσείο Νικολαΐδη στην Πάτμο, καθώς και η συμμετοχή της σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη Ρόδο η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μουράτη με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη 

Το 1999 μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου έζησε για 10 χρόνια αναπτύσσοντας νέες ιδέες και τεχνικές, εργαζόμενη παράλληλα ως εικαστική καλλιτέχνης σε σχολεία μειονοτήτων σε προγράμματα ένταξης μεταναστών και προσφύγων, χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Στη Ρόδο η έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Μουράτη με έργα εμπνευσμένα από την Αποκάλυψη 

Το 2010 επέστρεψε στην Πάτμο, όπου ζει χειμώνα-καλοκαίρι, δημιουργώντας το δικό της εργαστήρι και γκαλερί στη Χώρα στον δρόμο πριν από την Ιερά Μονή Πάτμου. Το έργο της εντάσσεται στην OUTSIDER ART και μελετάται στην Ελλάδα από τον συγγραφέα και μελετητή των πρωτοποριών Χρήστο Τσανάκα. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος και της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Παράλληλα στην Πάτμο πραγματοποιεί ομιλίες σε μαθητές πάνω στις φάσεις και τις μορφές τέχνης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαΐου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος