Ρόδος: Σ. Κιουρτζής – Το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα αντιβαίνει κάθε έννοια Αρχής Δικαίου

«Έκτρωμα » χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Ποινικό Κώδικα, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδας, Στέλιος Κιουρτζής.

«Με το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πολύ πιθανόν τα 2/10 της ελληνικής κοινωνίας να οδηγηθούν κάποια στιγμή στη φυλακή» ανέφερε -μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά προτάσσει την τιμωρία αντί το σωφρονισμό, ακόμα και για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα.

«Πρόκειται για διατάξεις που αντιβαίνουν κάθε έννοια αρχής δικαίου», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι ακόμα και για ασήμαντα φορολογικά αδικήματα, όπως η μη καταβολή Φόρου Κληρονομιάς στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποποίηση της,  μπορεί κάποιος να βρεθεί κατηγορούμενος και εν συνεχεία στη φυλακή.

Σ’ ότι αφορά στους ανήλικους, όπου -βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα- θα υπάρχει η δυνατότητα εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά καταστήματα, ο κ. Κιουρτζής σημείωσε ότι με την κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων σκοπός είναι μόνο η επιβολή τιμωρίας και όχι σωφρονισμός.

«Από την εμπειρία των 25 χρόνων στη δικηγορία, κανένας ανήλικος δεν σωφρονίζεται σε αυτά τα ιδρύματα» δήλωσε.

Αναρωτήθηκε με ποια λογική το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στη συγκεκριμένη διάταξη, όταν επαγγελματίες δικηγόροι, επαγγελματίες δικαστές, επαγγελματίες ακαδημαϊκοί, είναι εντελώς αντίθετοι, προσθέτοντας ότι ενώ η Ελλάδα έχει επανειλημμένως κατακριθεί από την επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων, η κυβέρνηση απαντά με ένα νομοσχέδιο,  αποκορύφωμα απαξίωσης των ευρωπαϊκών υποδείξεων και των αρχών της ακαδημαϊκής κοινότητας .

«Μην σκέφτεται κάνεις πλέον ότι είναι νομοταγής. Μπορεί ο οποιοσδήποτε κάποια στιγμή, για αδίκημα εξ αμελείας, να βρεθεί κατηγορούμενος και στη φυλακή» κατέληξε, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του σε ποιες φυλακές θα μπουν όλοι αυτοί οι εν δυνάμει κρατούμενοι, όταν οι φυλακές στην Ελλάδα είναι υπερπλήρεις και υπάρχουν κρατούμενοι που κοιμούνται στο πάτωμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος