Ρόδος: Το ενεργειακό κόστος “καίει” ξενοδοχεία και επιχειρήσεις – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς

Σε μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις εξελίσσεται η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία συμπαρασύρει συνολικά το λειτουργικό κόστος.

Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, οι λογαριασμοί ρεύματος του Σεπτεμβρίου ήταν 3-4 φορές αυξημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς, ενώ για τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει η επιδότηση, οπότε η άνοδος αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Υπήρξε αύξηση στα έσοδα μας το 2022 κατά 10-15%, όμως το κόστος αυξήθηκε κατά 30-40%. Τα συμβόλαια που είχαμε υπογράψει με τους Tour Operators το καλοκαίρι του ‘21 δεν είχαν προβλέψει αυτές τις αυξήσεις και εμείς δεν μπορούσαμε όπως άλλοι επαγγελματίες να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές μας» είπε.
Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι Ξενοδοχείο, που πλήρωνε π.χ. 30.000 ευρώ ρεύμα τον μήνα, πήρε λογαριασμό της τάξης των 110.000-120.000 ευρώ. «Πρόκειται για ένα κόστος που κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει» τόνισε, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του και για την επόμενη χρονιά. Τα συμβόλαια, που κλείνονται στην παρούσα φάση με τους Tour Operators για το 2023, περιλαμβάνουν αυξήσεις 7-15%, οι οποίες, όπως εκτιμά, δεν θα αποτελέσουν «μαξιλάρι ασφαλείας» γι’ αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία.
Ρόδος: Το ενεργειακό κόστος “καίει” ξενοδοχεία και επιχειρήσεις – Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς
«Η επιμήκυνση της σαιζόν είναι ένα ζητούμενο για τη Ρόδο, όμως καμία χώρα παγκοσμίως δεν πέτυχε αυτό το στόχο με μόνο ένα σύνθημα. Για μας το τρίπτυχο «εργοδοτικό κόστος (σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές)-ενεργειακό κόστος – ΦΠΑ» είναι μια προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω» είπε ο Μ. Μαρκόπουλος. «Αν συνεχιστεί αυτό το ράλι, ο κάθε ξενοδόχος θα ξανασκεφτεί το πόσο θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο του, αφού είναι γνωστό ότι τον Μάιο ή τον Οκτώβριο τα ξενοδοχεία δεν έχουν κέρδος» συμπλήρωσε.
Οι ξενοδόχοι ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη μείωση του ΦΠΑ και να τους επιτρέψει να επενδύσουν στην «πράσινη ενέργεια», κυρίως στα φωτοβολταϊκά, για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων τους
Το αίτημα για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, επανέλαβε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδ/σου Γιώργος Αντώνογλου, που δεν απέκλεισε τους επόμενους μήνες, λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους, πολλές επιχειρήσεις να οδηγηθούν στο «λουκέτο».
Το Επιμελητήριο Δωδ/σου σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση μια σειρά από προτάσεις όπως:
• προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις
• ‘Άρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων
• Άρση μεγίστου ορίου ισχύος των 3 MW
• Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής
• Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή
• Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
• Θεσμικής παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα
• Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος