Στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα λόπια Κατταβιάς ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης
Τα φασόλια Κατταβιάς Ρόδου καταχωρήθηκαν στις 5 Μαΐου, μετά από την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που προσκομίσθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι το τρίτο προϊόν που παίρνει την ονομασία ΠΓΕ, μετά το κρασοτύρι της Κω και το μελεκούνι Ρόδου.
Στη διαδικασία αξιολόγησης είναι το μέλι Καλύμνου και η σιτάκα Κάσου, ενώ άλλα 22 τοπικά προϊόντα νησιών της Περιφέρειας ακολουθούν την διαδικασία για ανάδειξη αναδόχου και την δημιουργία φακέλου αξιολόγησης. Για τα φασόλια Κατταβιάς αφού ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, υπεβλήθη η αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ όπου και κρίθηκε.
Αποτέλεσμα η καταχώριση τους στο Μητρώο με την ονομασία «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου»/ «Λόπια Κατταβιάς Ρόδου».
Η ονομασία που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, αφορά προϊόν της κλάσης 1.6 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα του παραρτήματος ΧΙ του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 668/2014 της Επιτροπής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος