Πάνω από 270 γυναίκες βρήκαν καταφύγιο τα τελευταία 12 χρονιά στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας της Ρόδου. Παράλληλα, στο συμβουλευτικό κέντρο του δήμου έχουν απευθυνθεί περισσότερες από 760 για να ζητήσουν βοήθεια.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου, Χριστίνα Καραγιάννη στον ξενώνα φιλοξενούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σωματεμπορίας, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες που αιτούνται άσυλο και άστεγες μαζί με τα παιδιά τους.
Η διαδικασία για να φιλοξενηθεί μια γυναίκα στον ξενώνα
Η πρόσβαση της γυναίκας στον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας είναι εφικτή μέσω απλής αίτησης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου ή μέσω του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας. Επίσης, η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα καθοδηγεί τις γυναίκες.
«Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο πέρα από τη θέληση της γυναίκας να φύγει από τον κίνδυνο και να ζητήσει βοήθεια. Είμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε σε κάθε βήμα», ανέφερε η κ. Καραγιάννη στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.
Ο ξενώνας της Ρόδου διαθέτει 20 δωμάτια, διαμορφωμένα σαν ξενοδοχείου, που το καθένα μπορεί να φιλοξενήσει από 1-5 άτομα και διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο. Στην κοινή κουζίνα οι γυναίκες μαγειρεύουν μόνες τους και υπάρχει παιδότοπος. Η φιλοξενία συνολικά διαρκεί τρεις μήνες με δυνατότητα παράτασης άλλους τρεις σε κάποιες περιπτώσεις. Οι γυναίκες και τα παιδιά τους καλύπτονται πλήρως ως προς τη διαμονή τους που είναι δωρεάν, τη σίτιση και την ένδυση. Όσο αφορά τα παιδιά, τα κορίτσια μπορούν να φιλοξενηθούν ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ στα αγόρια υπάρχει περιορισμός μέχρι την ηλικία περίπου των 10 – 12 ετών. Στον ξενώνα υπάρχει φύλαξη 24 ώρες το 24ωρo για την ασφάλεια των ατόμων που διαμένουν σε αυτό.
«Στον ξενώνα εργάζεται εξειδικευμένο προσωπικό όπως ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και κοινωνιολόγος που ασχολείται με την ενδυνάμωση της γυναίκας στην εύρεση εργασίας για τα εργασιακά γιατί είναι σημαντική η ένταξή της στον εργασιακό τομέα. Σύντομα αναμένεται και η πρόσληψη παιδαγωγού για ενισχυτική διδασκαλία και δημιουργική απασχόληση, χάρη στην υποστήριξη του αντιδημάρχου κ. Θωμά Σωτρίλλη» τόνισε η κ. Καραγιάννη.
Εύρεση εργασίας
Όσον αφορά το ζήτημα της εύρεσης εργασίας, οι γυναίκες εντάσσονται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για αστέγους». Το πρόγραμμα καλύπτει ενοίκιο, εξοπλισμό σπιτιού και βασικά έξοδα για δύο χρόνια, προσφέροντας ουσιαστική επανένταξη στην κοινωνία.
«Έχουμε δει πολλές γυναίκες να στέκονται ξανά στα πόδια τους. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και εκείνες που επιστρέφουν στον θύτη. Ο ψυχολογικός και κοινωνικός έλεγχος, αλλά και η αγωνία των παιδιών που αναζητάνε τον πατέρα τους, συχνά τις κρατούν πίσω» σημείωσε η κ. Καραγιάννη.
Ενημερωτικές δράσεις στα σχολεία για την εμφύλη βία και την ευσθητοποίηση
Η βία κατά των γυναικών δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δομές, αλλά με εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ρόδου ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που έλαβε επίσημη άδεια να πραγματοποιεί ενημερώσεις εντός σχολείων.
«Το σχολείο είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αν δεν μιλήσουμε εκεί για την έμφυλη βία, πώς περιμένουμε να σπάσει ο κύκλος της σιωπής;» ανέφερε η κ. Καραγιάννη.
Στατιστικά στοιχεία που συγκλονίζουν
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες από χώρες του Βορρά, όπως η Φιλανδία και η Σουηδία, καταγγέλλουν συχνότερα περιστατικά βίας σε σύγκριση με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος