Ρόδος: Χρηματοδότηση λιμενικών έργων και ακτοπλοϊκών συνδέσεων ανακοίνωσε ο Γ. Πλακιωτάκης

Την διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών των νησιών και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στους δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το ΕΣΠΑ θα διατεθούν 51 εκατομμύρια ευρώ για 12 λιμενικά έργα σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλα 28 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Μάλιστα το ν/σ που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου προβλέπει τη δυνατότητα δρομολόγησης πλοίων με πολυετείς συμβάσεις, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών.
«Οι λιμενικές υποδομές είχαν πάρα πολλά χρόνια να βελτιωθούν», παρατήρησε ο βουλευτής, Βασίλης Υψηλάντης, που έθεσε και το θέμα της σύνδεσης της Ρόδου με το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ ο βουλευτής, Γιάννης Παππάς, προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι ακόμα καλύτερο για τα νησιά.
«Ιστορική απόφαση», χαρακτήρισε την χρηματοδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ευρωπαϊκούς πόρους ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς πρόκειται για αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού. «Κάθε φορά που η κεντρική διοίκηση υπερασπίζεται τα νησιά, η μάχη κερδίζεται», παρατήρησε.
Τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό για τα όσα κάνει για τα νησιά εξέφρασε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι με την πολιτική του στο υπουργείο, μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Ενίσχυση του λιμενικού

Στην ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε εξοπλισμό και προσωπικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας ότι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων είναι συνεχής και έχει σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Από 67.000 αφίξεις το 2019, σημειώθηκαν 9.900 το 2020 και 1.700 το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε.
Τόνισε ότι το Λιμενικό έχει ήδη παραλάβει 22 νέα σκάφη και έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για άλλα 77, ενώ σε εξέλιξη είναι επίσης ο διαγωνισμός για το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης.
«Έχουμε αυξήσει και την οργανική δύναμη κατά 1.500 άτομα. Τα στελέχη του Λιμενικού προστατεύουν και φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα μας, 24 ώρες το 2ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος